Overgewicht en obesitas, een wereldwijd probleem. Maar hoe zit het in België?

Obesitas en overgewicht is een wereldwijde problematiek en een groot onderwerp van vele discussies. In België hebben meer dan de helft van de volwassenen overgewicht en een op de vier heeft obesitas. “Ondertussen zit er in elke klas wel een kindje met overgewicht,” zegt Annelies Van Den Bossche, leerkracht L.O. in het lager onderwijs.

Wat is obesitas en wat is overgewicht?

Obesitas en overgewicht zijn twee termen die vaak gebruikt worden. Maar wat is het verschil tussen de twee nu eigenlijk?
Overgewicht heb je wanneer je meer weegt dan normaal voor je leeftijd en lengte. Het BMI, Body Mass Index, is daarvoor een goede richtlijn. (Wil je je BMI berekenen? Scroll dan verder.) Bij een BMI tussen de 25 en 30 is er sprake van licht tot matig overgewicht. Maar, er zijn uitzonderingen. Bij kinderen en sporters is het BMI niet altijd correct. Sporters hebben bijvoorbeeld meer spiermassa dan gemiddeld, waardoor ze automatisch meer wegen. Men spreekt van obesitas als het BMI boven de 30 is. De World Health Organisation heeft deze cijfers vastgelegd.Verder bestaat er ook Morbide obesitas, een zeer zware vorm van overgewicht, dan is het BMI boven de 40.

Annelies Van Den Bossche, al zestien jaar leerkracht L.O. in een lagere school vertelt dat er inderdaad meer kinderen met overgewicht zijn. “Ondertussen zit er in elke klas wel een kindje met overgewicht.” Toch zegt ze dat overgewicht niets te maken heeft met hun liefde voor sporten: “De meeste kinderen met overgewicht turnen graag. Zij houden dan vooral van balsporten of trekken en duwen. Sporten waarbij snelheid en uithoudingsvermogen nodig is, vinden zijn minder leuk. Het accent ligt vooral op spelend leren. We zorgen ervoor dat alle leerlingen de hele les actief zijn.”

“Als ouder is het belangrijk om goede afspraken te maken rond speeltijd en gezonde voeding!”

Annelies ziet wel duidelijk een paar ongezonde trends op de speelplaats. “Ik zie veel kinderen met ongezonde snacks tijdens de pauze. Ook wordt er erg vaak frisdrank gedronken. Te veel leerlingen worden ook met de auto naar school gebracht. Meer beweging zou goed zijn. Met de fiets naar school komen, meer buiten spelen, minder achter de computer, etc… Maar niet elk kind heeft daar thuis de kans toe natuurlijk. Er is niet altijd ruimte voor. Opvoeden is natuurlijk niet altijd gemakkelijk, maar ik denk dat het als ouder wel belangrijk is om goede afspraken te maken rond speeltijd en gezonde voeding!”

 

De cijfers over België

Infografiek Obesitas en Overgewicht

 

Hoe weet je of je te veel weegt?

Is jouw gewicht goed, of is het beter om toch iets te ondernemen? Met het BMI (Body Mass Index) kan je berekenen of je een gezond lichaamsgewicht hebt. Het BMI is een vrij juiste maatstaf om je goede gewicht te bepalen.
Bereken je BMI.

Als je BMI tussen de 20 en de 25 is, dan heb je een gezond gewicht.
Bij een BMI boven de 25 is er sprake van overgewicht en bij een BMI onder de 20 is er sprake van ondergewicht.
Als je BMI hoger is dan 30, heb je obesitas.

Je BMI is hoger dan 25, wat nu?

Het is voor iedereen belangrijk om goed en gezond te eten en om te sporten. Maar, omdat er vaak verschillende oorzaken zijn voor overgewicht, is het beter om professioneel advies te zoeken. Ga naar de dokter of een diëtiste om een oplossing te zoeken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s