“Mannen ‘klappen’ daar niet over”

Mannen die het slachtoffer zijn van partnergeweld, dat hoor je niet vaak en toch is het de realiteit. De cijfers bevestigen dat: één op de tien mannen is het slachtoffer van partnergeweld.

Getuigenis

‘Verschrikkelijk veel,’ vindt ook Peter. Net daarom vertelt hij zijn verhaal. ‘Als ik hiermee één iemand kan helpen, dan is het het allemaal waard geweest.’ Want, zoals Peter in de reportage zegt: ‘Mannen ‘klappen’ er niet over.’ En hij wil de stap zetten om dat taboe te doorbreken.

“1 op de 10 mannen zijn het slachtoffer van partnergeweld.
Dat is verschrikkelijk veel.”

Peter
Peter

Zijn verhaal

Peter leerde zijn vrouw kennen tijdens een zware periode in zijn leven. Zijn vader was ernstig ziek en zou sterven. De vrouw (wiens naam om privacyredenen onbekend blijft) was een grote steun voor Peter en verzorgde ook zijn vader tijdens zijn laatste dagen. Dat raakte Peter en hij was blij dat hij haar had, zij was zijn steun en toeverlaat.

“Als ze dronk, veranderde haar persoonlijkheid dramatisch”

Peter Partnergeweld Drank

Maar niet veel na het overlijden ontdekte hij de lugubere kant van deze vrouw. Ze dronk erg veel alcohol en als ze dronk, veranderde haar persoonlijkheid dramatisch. Ze werd achterdochtig, extreem jaloers, dominant en agressief.

Dat was het begin van een jarenlange, gewelddadige relatie.

'video'

Taboe

Partnergeweld waarbij mannen het slachtoffer zijn is nog steeds een groot taboe, wat Peter bevestigt. Mannen komen amper naar buiten met hun verhaal, maar ook wordt er heel anders gereageerd wanneer een man mishandeld wordt. Dat bewees dit sociaal experiment:

 

Hulp?

Heb jij twijfels over je relatie?
Of heb je een gewelddadige relatie en weet je niet meer wat je moet doen?
Bij de hulplijn 1712 kan je discreet en gratis terecht, elke werkdag van 9 uur tot 17 uur. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen je verder helpen.

1712_affiche Campagne 1712

Artikel en reportage: Elise Hermans

Ik wil het CAW Mechelen bedanken, want zonder hen – en in het bijzonder Lien Kerff – zou deze reportage niet mogelijk zijn geweest.

Zij brachten ons in contact met Peter, wie ik ook wil bedanken, omdat hij zo sterk was om zijn verhaal met ons en uiteindelijk iedereen te delen.
Peter, we wensen jou het allerbeste toe!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s