Eten en diëten

Een blogpost over mijn – moeilijke – zoektocht naar een gezonde (en haalbare) levensstijl.

avocado-933060_960_720

Ik eet graag. Mijn liefde gaat door de maag. Simpel. Ik geniet van eten. Het is voor mij een belangrijk onderdeel van het leven (naast het feit dat het ook noodzakelijk is om te overleven). Door mijn liefde voor eten, groeide al snel mijn liefde voor koken. Als kind al kroop ik de keuken in om te experimenteren. Ik heb mezelf leren koken en daar pluk ik nog alle dagen de vruchten van.

Lekker gezond?

Toen ik als kleintje op de stoel achter het fornuis stond, vond ik het nog niet zo belangrijk wat ik at en klaarmaakte, zolang het maar lekker was. En naast het koken, begon ik al snel met bakken. Cakes, cupcakes en koekjes, in alle vormen en maten. Het is pas met de jaren dat ik begon stil te staan bij ‘gezond’ eten.

Uiteraard wist ik dat het belangrijk was om gezond te eten. Maar dat was voor mij simpel: water drinken, fruit eten en je groenten opeten. Daar stopte het. Maar met dat ik minder begon te bewegen omdat ik geen sport vond die me lag, werd dat gezond eten plots belangrijker. Want hoe belachelijk ik zogenaamde schoonheidsidealen ook vind, het is toch niet altijd gemakkelijk om er aan te weerstaan. En zoals iedereen, heb ik voor mezelf bepaalde wensen over mijn lichaam.

e6bc69cd359b260d8063e9594f69aac4
Bron: Her Campus – Pinterest

Oneindig veel soorten diëten

Het besef dat ik misschien beter wat meer op mijn voeding kon letten was er al, maar de kracht om er ook echt iets aan te doen kwam pas toen ik last kreeg van mijn maag. De dagelijkse problemen die ik ervoer deden me eindelijk starten met het veranderen van mijn levensstijl. Maar dan? Er zijn zoveel diëten en om het nog moeilijker te maken, spreken veel diëten elkaar ook nog eens tegen. Ik wou gezonder gaan eten, maar ik had geen idee wat nu een gezond dieet was. Op dat moment kwam iemand die ik ken af met Sexy Fit, een dieet gebaseerd op de bloedsuikerspiegel. Ik ben heel kritisch, maar het dieet overtuigde mij met de logica waarop het gebaseerd was. Ik besloot het dieet – met een sceptische houding – te proberen.

Shakes & suikervrij

De Sexy Fit Nutrition Challenge, zoals het dieet noemt, is dus gebaseerd op de bloedsuikerspiegel. De basis van het dieet is het vermijden van eten dat je bloedsuiker omhoog doet gaan, omdat je daardoor meer zin krijgt om te eten. De ‘professionele’ term: laag glycemisch eten. Dat, in combinatie met shakes, energy bars en vitamines.

Het dieet begint met 5 dagen overleven op shakes. Ik was nog maar begonnen en ik had al zin om het weer op te geven. Maar, met de beloftes dat ik geen honger zou hebben en dat ik op die 5 dagen zou afkicken van suikers en mijn lichaam zou reinigen (#detox), ben ik er dan toch maar aan begonnen. Je kan je dus voorstellen dat ik geloof had in dit dieet, anders had ik zoiets nooit gedaan (vooral uit de overtuiging dat het ongezond is).

De beloftes bleken waar te zijn. Ondanks het feit dat ik het tijdens het avondeten best moeilijk had – ik ging mijn shake voor de televisie opdrinken als iedereen aan tafel zat met warm eten – viel het erg goed mee. Ik heb nooit honger gehad en na die 5 dagen had ik ook geen zin meer in suiker: mirakel. Daarna – geen zorgen – waren het terug 3 gewone maaltijden per dag, die voldeden aan de laag-glycemische waarden.

Prijskaartje

Ik wil eerlijk zijn, het dieet is een aanrader. Ik had me nog nooit zo gezond gevoeld: tonnen energie en geen last meer van mijn maag. Maar, ik wil hier niet gewoon reclame maken. Zoals je ziet, spreek ik in verleden tijd. Er is namelijk één nadeel aan het dieet: het prijskaartje. Doordat het vooral voor mijn gezondheid was – niet om af te vallen – (#skinnyshaming) , was mijn papa zo vriendelijk om mij de challenge cadeau te doen. Maar, zelf kan ik dat niet betalen.

De prijs van de begeleiding, de shakes, de vitamines en de energierepen lag hoog boven mijn budget als student. En toen de challenge op zijn einde was, ben ik het dieet langzaam uit het oog verloren, ondanks het feit dat ik verschillende keren heb gezegd dat ik het – sowieso – zou blijven volgen.

Eigen – budgetvriendelijke – uitdaging

Ondertussen is het zomer en met alle magazines die schreeuwen voor de beste tips voor ‘hét bikinilijf’ word ik weer geconfronteerd met mijn eigen, kleine onzekerheden. Door extra kilo’s door mijn reis naar Amerika (update komt nog) en de Amerikaanse levensstijl die daarbij kwam kijken (denk hamburgers en ‘pancakes’) wil ik terug het gezonde pad op. Maar vooral: ik besef hoe goed ik me tijdens het ‘dieet’ in mijn vel voelde en dat mis ik. Zoals Carmen Marshall, de bedenkster van het dieet zelf zegt: het is geen dieet, maar een levensstijl. En ik ben het met haar eens.

Daarom heb ik mezelf voor deze zomer een nieuwe uitdaging gesteld. Ik begin terug met die gezonde levensstijl, omdat ik die energie terug wil en me goed in mijn vel wil voelen. Want, je kent het wel: een gezonde geest in een gezond lichaam…

*reality check*

Juist. Onbetaalbaar (voor mijn studentenbudget).

Daarom maak ik er mijn eigen dieet van. En die struggle/ zoektocht, wil ik graag met jullie delen. Uiteraard wil ik geen plagiaat plegen. Als je interesse hebt in het dieet van Carmen Marshall (en het geld), dan raad ik je aan om haar site te raadplegen, want ik ga niet delen wat zij promoot.

Ik ga voor een suikervrije, laag-glycemische levensstijl. 

b4217f5af2279ba38ce5858fe40e5f78
Bron: Lifehack – Pinterest

Het grootste verschil met Carmen Marshall:

 • Geen shakes
  Grotere uitdaging dan je zou denken, aangezien het snelle maaltijdvervangers zijn.
 • Geen vitamines
  Exclusief wat omega 3 af en toe – blijft belangrijk.
 • Geen energierepen
 • Geen begeleiding
  Enkel mijn eigen ervaring, het internet en kookboeken zullen mijn leidraad vormen.

Wat wel?

 • Suiker- en lactosevrij eten
 • Laag-glycemisch eten
 • Minimum een halfuur beweging per dag
 • Meerdere ‘maaltijden’ (aka snacks) per dag eten

Wat staat er deze laatste dagen van juli nog op de planning?
Boodschappen doen, zodat ik helemaal klaar ben voor de start van mijn uitdaging!

In de volgende post geef ik jullie meer details over mijn uitdaging voor de maand augustus!

 

One thought on “Eten en diëten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s