A new lifestyle: the struggle

4. Canyonlands (8)

Zoals jullie weten uit mijn vorige blogpost, ben ik op 1 augustus begonnen met ‘mijn dieet’. Ik wil een nieuwe levensstijl ontwikkelen voor mezelf en dat begint met gezonder eten en meer bewegen. In deze post heb ik het over de moeilijkheden van het diëten en het creëren van een nieuwe levensstijl, update ik jullie over hoe mijn start gegaan is en deel ik een heerlijk, gezond recept met jullie!

 

Preparation is key

Voorbereiding is alles. Uit ervaring weet ik dat het niet gemakkelijk is om zomaar even je levensstijl te veranderen. Je kan niet van de ene dag op de andere gezond gaan eten. Daarom ben ik de week voor de ‘start’ van mijn nieuwe manier van leven al begonnen met veranderingen in te voeren.

LANGZAAM ANDERS

Ik zorgde ervoor dat ik telkens op tijd at en probeerde na het avondeten niets meer te eten. Dus geen late-night snacks meer voor de televisie (een uitdaging). Ook liet ik mijn ongezonde tussendoortjes – zoals koeken – weg. Daarnaast at ik mijn twee stukken fruit per dag en schepte ik meer groenten op, maar minder vlees. En elke ochtend bij het opstaan, dronk ik een glas water voor ik ook maar iets at.

Het zijn kleine veranderingen die je langzaam kan aanpassen, maar ze hebben een grote invloed. Doordat ik geen koeken meer at, of andere ongezonde tussendoortjes, bouwde ik mijn inname van suikers af. Dat maakt het gemakkelijker om daarna zo goed als helemaal te stoppen met het eten van geraffineerde suikers. Vermijd een cold turkey (plots stoppen), want dan wordt het moeilijker om het vol te houden.

BELANGRIJKE TIPS
 • Als je van plan bent om je levensstijl te veranderen, begin dan met kleine dingen.
 • Drink veel water.
 • Eet zeker 2 stukken fruit.
 • Zoek naar gezonde tussendoortjes.
 • Zorg dat je – gezond – ontbijt. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je de rest van de dag minder honger hebt.
 • Vermijd alles ‘wit’. Geen wit brood, witte pasta, witte bloem, witte rijst, etc. 
  Kies voor de volkoren varianten en probeer andere granen: boekweit, spelt, etc.
 • Kies voor de juiste verhoudingen. De helft van je bord zou vol groenten moeten liggen en de overige kwartjes: vlees & koolhydraten.
 • Stop met het drinken van frisdrank. 
 • Vermijd bewerkt vlees. Dus geen gehakt, hamburgers of worsten. 
 • Eet vooral wit vlees zoals kalkoen en kip. Uiteraard mag rood vlees af en toe, maar zoals ik hierboven zei: vermijd het bewerkte vlees.

0717e3f857a06f614da0ff5906c981f3

Eerste dagen

De eerste 2 dagen van mijn nieuwe levensstijl zijn achter de rug en ik kan zeggen dat ik goed – maar niet perfect – gestart ben.

DAG 1

Wat niet zo slim was van mij, is dat ik op de eerste dag afgesproken had met een vriendin. Erg leuk – maar dat maakte het wel meteen moeilijker, zeker omdat ik bij haar thuis ging eten. Ik startte de dag met 2 stukken fruit en als lunch at ik havermoutpap met blauwe bessen. In de namiddag ben ik gaan zwemmen, samen met mijn vriendin. Ik had speciaal iets sportief voorgesteld, want samen sporten is leuker en dan startte ik mijn eerste dag meteen goed! Tot daar ging dag 1 dan ook perfect. Maarrrr… dan kwam het avondeten. En ja, ik heb ‘gezondigd’. Het was pasta. Witte pasta jammer genoeg, met gehaktballetjes… Het heeft gesmaakt, maar achteraf voelde ik me wel schuldig. Ik vond het erg jammer dat ik op mijn eerste dag al ‘gefaald’ had. Twee dingen die ik niet had mogen eten: bewerkt vlees en witte pasta.

Maar, al bij al was het geen slechte start. Voor het grootste deel van de dag at ik gezond én ik heb bewogen.

DAG 2

De tweede dag was een drukke dag. Ik heb vooral wat huishoudelijke taken gedaan en zaken in orde gebracht. Wel heb ik goed – gezond – gegeten. Als brunch at ik fruit met soyayoghurt en het heeft enorm gesmaakt. Als vieruurtje had ik een handvol noten en wat gedroogde dadels. Mijn avondeten bestond uit courgetti met verse, zelfgemaakte tomatensaus.

INSTA 1

 

Oh, ik maakte ook nog gezonde havermoutkoekjes!

INSTA 2

 

Recept

IMG_0630

Een simpel, maar heerlijk gerecht – in 1-2-3 klaar!

BENODIGDHEDEN:
1 kipfilet, 1 zoete aardappel, spinazie en 1 tomaat

HOW TO:

 • Eerst schil je de zoete aardappel. Snij hem in brokjes en kook de aardappel tot net voor hij gaar is. Het is belangrijk dat hij nog niet helemaal gaar is.
 • Was de spinazie (kies zelf de hoeveelheid) en snij de tomaat in kleine stukjes.
 • Leg de kip op een hete pan met een scheutje olijfolie. Bak tot ze gaar is. Kruid met peper en zout.
 • Kook de spinazie kort (tot ze gekrompen is) en laat ze uitlekken.

VOILA! Klaar! Geniet ervan!

 

Moeilijkheden

Dag 1 geeft al meteen een moeilijkheid weer. Wat als je weg gaat? Je kan toch niet altijd jouw dieet helemaal volgen? Dat is inderdaad zo. Als je uit huis gaat eten is het niet gemakkelijk om te eten volgens jouw dieet. Maar, is dat ook zo erg? Ik vind van niet.

Ik ben er van overtuigd dat het goed is om een eigen gezonde levensstijl te ontwikkelen en dat het belangrijk is om die ook te volgen. Maar, ik ben er ook van overtuigd dat het niet erg is om af en toe jezelf te laten gaan. Je mag eens genieten van een ‘zoete zonde’ en er is geen beter moment om dat te doen als je weg gaat of afspreekt met vrienden. Het moet gen gewoonte worden, maar af en toe eens uit de bocht gaan kan geen kwaad, zolang je maar op de weg blijft.

 

Uitdagingen

Een nieuwe levensstijl creëren is niet gemakkelijk. Beetje bij beetje hoop ik dat het mij zal lukken om mijn manier van leven langzaamaan te verbeteren! Het veranderen van mijn eten is al niet eenvoudig, maar de grootste uitdaging voor mij is om meer te bewegen. Ik sport graag, maar niet erg vaak. Dit jaar werd ik verliefd op het paaldansen, een intense sport, maar dat is maar 1x per week én in de zomer valt het stil. Zelf heb ik nog geen paal thuis, dus blijven trainen zit er niet in…

Daarom wil ik mezelf uitdagen om 3x per week te gaan sporten. Meer zelfs. Ik heb me de boeken van Kayla Itsines aangeschaft, omdat ik zoveel goeds over haar lees, hoor en zie. Gestart ben ik nog niet… *kuch-uitstelgedrag-kuch* Maar ik ben van plan om er een van deze dagen mee te beginnen! Ik hou jullie op de hoogte.

Wat al vast staat: ik ga elke week gaan lopen. Langzaam die conditie opbouwen! En ik kan er niet onderuit komen, want ik heb afgesproken met een vriendin. Een belangrijke tip als je meer wil bewegen: plan het samen met iemand anders, dan is het moeilijker om het niet te doen!

 

Laat me weten als ook jij begint met het opbouwen van een nieuwe levensstijl deze maand!

Veel succes aan iedereen met zijn eigen uitdagingen!

 

Deze week volgt er nog een recept voor een heerlijk gezond dessert!
Vanaf ik elke week een verslag uitbrengen van hoe het mij vergaan is met het volgen van mijn dieet en het invoeren van mijn nieuwe levensstijl!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s