De uitdaging: week 1

Week 1 van mijn (poging tot) nieuwe levensstijl is achter de rug! Een verslag van hoe het verlopen is.

Doorzetten

Waw, week 1 is al achter de rug en ik moet zeggen dat ik er van genoten heb, ondanks de moeilijkheden. Ik heb heerlijk gegeten en toffe nieuwe recepten ontdekt, die ik graag met jullie deel. Maar, het was niet altijd even gemakkelijk. Ik heb regelmatig op mijn tanden moeten bijten om aan verschillende zaken te weerstaan. Zo was er na bezoek bijvoorbeeld nog taart over en werden er op zondag zoete koeken meegebracht van de bakker. Op zo’n momenten heb ik het toch even moeilijk. Het is zo verleidelijk om in te geven aan je ‘goesting’, maar het is me gelukt en ik heb koppig volgehouden. Tijdens de eerste weken van mijn uitdaging, wil ik nog niet te veel ‘zondigen’. Ik wil eerst dat mijn nieuwe levensstijl echt een gewoonte wordt.

BLOGX
(c) ONE campaign

Gezond lichaam, gezonde geest

Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Ik denk dat iedereen deze zin al regelmatig gehoord heeft. Het is een cliché, maar het is wel waar. Ik heb deze week een partner in crime gevonden om mee te sporten. We gaan elke week 2 keer joggen samen en het is veel gemakkelijker én leuker met twee. Naast het lopen ben ik deze week ook gaan zwemmen en heb ik een workout gedaan waarin ik mijn armen, benen en buik trainde. Ik moet zeggen. Ik voel me nu al zoveel beter. Sporten is heerlijk. (Of toch vooral het gevoel erna).

Deze week begin ik met ‘BBG’. De workout van Kayla Itsines. Het sportprogramma dat zij heeft ontwikkeld ziet er veelbelovend uit. (Check zeker haar Instagram waar ze veel voor en na foto’s deelt). Haar programma is wel echt intensief en ik weet niet of ik het ga volhouden, maar ik wil het een kans geven.

Ik heb mezelf trouwens een extra uitdaging (en motivatie) gegeven: ik wil op 2 oktober deelnemen aan de ‘race against nature‘. Het is een obstakelrun van 10km en de ‘wedstrijd’ maakt deel uit van de spartacus series. Een spannende uitdaging dus!

foto

 

Verleidingen & goesting

Zoals ik hierboven al is zei, vind ik het belangrijk dat je de eerste weken van het veranderen van je levensstijl, nog niet te veel ingeeft aan je ‘goestingen’. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam, maar als je net je manier van leven en eten verandert, dan is je lichaam niet altijd betrouwbaar. Want de kans is groot dat je suikerverslaving gewoon opspeelt. Daarom vind ik het belangrijk om de eerste 4 weken zo weinig mogelijk te zondigen.

Als het toch gebeurt, doordat er geen gezonde optie is, of omdat je het gewoon even moeilijk hebt, dan is dat ook oké. Het heeft geen zin om jezelf daarvoor te straffen. We zijn ook maar gewoon mensen. Ik raad je aan om dan gewoon te genieten om daarna weer gewoon gezond te eten..

Na die 4 weken is het zeker en vast oké om af en toe eens voor ongezonde keuzes te gaan. Geniet van het leven! Zolang je erna je gezonde levensstijl weer opneemt is er geen probleem.

 

Inspiratie & tips

Ik besef dat het niet altijd gemakkelijk is om nieuwe recepten te vinden. Ook ik heb het daar regelmatig moeilijk mee. De oplossing: inspiratie zoeken. Een van de personen die mij inspireert, is Rens Kroes. Zij is actief bezig met een gezonde levensstijl en deelt haar zoektocht én verschillende heerlijke recepten op haar blog. Ook publiceerde zij al enkele kookboeken. Ik heb haar laatste nieuwe kookboek deze week besteld. Ik hou jullie op de hoogte!

Naast Rens Kroes is ook Elizabeth Rider een bron van inspiratie. Ik kijk regelmatig op haar blog om inspiratie op te doen voor nieuwe gerechten. Niet al haar recepten voldoen aan de manier waarop ik wil eten, maar de meeste wel. En als zo’n gerecht niet 100% binnen mijn plaatje past, dan pas ik het recept aan naar mijn maatstaven.

Een laatste inspiratiebron: Pinterest. Ik gebruik het vooral als ik op zoek ben naar specifiekere gerechten. Ik ben bijvoorbeeld een enorme fan van avocado en dan zoek ik naar recepten en ideeën met ‘gezonde gerechten met avocado’. Heel handig voor als je ergens zin in hebt, maar er niet meteen een gerecht bij weet! Op mijn eigen Pinterestpagina heb ik een bord over gezond eten, waar ik mijn favoriete recepten bewaar!

Pinterest

Nog enkele tips:

 • Gebruik gezonde vetten om mee te koken, zoals kokosolie en olijfolie
 • Gebruik niet te veel zout
 • Gebruik biologische honing of algavesiroop als natuurlijke zoetstoffen (ter vervanging van suiker)
 • Maak (altijd) dubbele porties van je gerechten. Zo kan je het de volgende dag meenemen als lunch, of kan je het invriezen voor als je eens minder tijd hebt om te koken. Zo kan je op drukke momenten toch nog gezond blijven eten.

 

Week 1

Hieronder vinden jullie enkele foto’s van wat ik zoal klaargemaakt heb de voorbije week. Hopelijk inspireert het jullie!

Opmerkingen:

 • De pasta is gemaakt van kikkererwten (gemakkelijk te vinden in de biowinkel).
 • De noedels zijn gemaakt van volkoren rijst (zie ook de biowinkel).
 • Het zijn gezonde, suikervrije speltpannenkoeken.

 

Ontbijttips:

 • Havermoutpap is altijd lekker. Ik eet het met blauwe bessen (uit de diepvriezer – een bodempje op je bord voor je de havermout er over giet).
  Nog een lekkere combinatie is havermoutpap met appel en kaneel. Je kan het klaarmaken in de pan, maar het is ook heerlijk in de oven!
  Doordat je soyamelk gebruikt is het niet nodig om suiker toe te voegen, maar als je toch nood hebt aan meer zoet, voeg dan een lepel honing toe.
 • Omeletten zijn gemakkelijk en snel als ontbijt!
  Mijn favoriete combinaties zijn een omelet met kerstomaatjes en een omelet met soyascheuten. Wat je altijd kan toevoegen: versnipperde lenteui. Je kan ook spinazie toevoegen, maar daar ben ik zelf minder fan van.
  Natuurlijk spek mag je af en toe eens toevoegen, maar niet te vaak.

 

Deze week komt er nog een blogpost over tussendoortjes en ik zal zeker en vast nog een recept delen. En natuurlijk schrijf ik weer een verslag van mijn week!

Mochten jullie nieuwsgierig zijn naar een recept, dan mag je me altijd contacteren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s