Gezonde(re) snacks

Voor mij persoonlijk is de grootste uitdaging van een gezondere levensstijl het snoepen. Ik stond er niet bij stil hoe vaak ik dat wel niet deed. Het gaat ook zo gemakkelijk! Deze post gaat over gezondere snacks en de moeilijkheid om verleidelijke tussendoortjes te weerstaan.

IMG_0752
Gezonde pannenkoeken (het recept vind je onderaan deze blogpost)

Snoepje hier, koekje daar

Je eet een koek als tienuurtje, je hebt zin in een snoepje na de lunch, rond vier uur eet je terug iets… en na het avondeten, als je in de zetel zit, is het vaak zo verleidelijk om een zak chips boven te halen. We ‘snoepen’ meer dan we denken. Het gaat ook zo eenvoudig, het ongezonde eten is overal. Op het werk en op school staan de snoepautomaten overal verspreid, in de supermarkt zijn de ongezonde keuzes vaak het goedkoopst en als je eten wil gaan afhalen, waar kan je dan iets gezond vinden? Juist, nergens.

 

Preparation is key

Door al die dagelijkse verleidingen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zonder een goede voorbereiding is het veel moeilijker om gezond te eten. Ik had al eens enkele tips meegegeven; een dubbele portie maken van het avondeten zodat je een deel kan invriezen voor een drukkere avond, of zodat je het de volgende dag kan meenemen als lunch. Voorbereiding is een basisvereiste voor een gezonde levensstijl.

 

Lijstjes

Lijstjes, ze zijn o zo handig. Ik maak er dan ook dagelijks gebruik van. Een to-do lijstje, een to-read lijstje, een boodschappenlijstje… Over dat laatste wil ik het nu hebben. Een boodschappenlijstje. Een onmisbare tool in het dagelijkse leven. Elke zondag neem ik even de tijd om een weekmenu op te stellen. Ik kies dus op voorhand wat ik op welke dag ga eten. Wat wil ik als ontbijt, lunch en avondeten? En wat wil ik als tussendoortje?

Het is zoals een gewoon boodschappenlijstje, maar iets specifieker, want ik plan ook al wat er elke dag op het menu staat. Gedaan met de ‘wat gaan we vandaag weer klaarmaken?’ en het scharrelen in de frigo, op zoek naar inspiratie. Heb ik een avond minder tijd? Dan plan ik een gemakkelijk en snel recept. Zo heb ik elke dag alles in huis om gezond te leven. Het is een kleine taak die niet veel tijd in neemt, maar wel ongelofelijk veel tijd bespaart.

PS: Ik probeer ook elke week mijn workouts op voorhand in te plannen! Dat zorgt voor meer druk, maar ook meer tijd, want ik kan er gemakkelijk rekening mee houden. Zo kan ik er bijvoorbeeld rond plannen.

BLOG

 

Gezonde snacks

Maar, wat neem je dan altijd mee als gezonde tussendoortjes? Het is niet gemakkelijk om genoeg afwisseling te vinden en soms heb je ook gewoon enorm veel zin in iets zoet. Voor dat laatste is het best om te zoeken naar een gezond alternatief. Hieronder som ik enkele lekkere, gezonde snacks en desserts op.

 • Fruit. Ik eet vaak fruit als ontbijt, maar het is ook ideaal om mee te nemen als tussendoortje. Ideaal als tienuurtje of vieruurtje! Let wel op dat je niet te veel fruit eet. Als je het al eet als ontbijt, kan je het beter niet als snack eten. Fruit is gezond, maar bevat ook veel suikers. Probeer je te richten op 2 stukken fruit per dag.

 

 • Groenten. Ik neem vaak gesneden worteltjes, komkommer en kerstomaatjes mee. Lekker fris en heerlijk met een sausje. Ik eet het vaak met guacamole of hummus. Ook ideaal als hapje voor als je bezoek hebt!
  IMG_0968

 

 • Voor ‘s avonds zijn chips van boerenkool erg lekker! Je snijdt de kool in stukjes en legt ze in een kom. Dan voeg je plantaardige olie en kruiden toe (kurkuma, peper, een beetje zeezout) en leg je de kool verspreid op de ovenschaal. Ongeveer 10 minuutjes in de oven op 180° graden et voila! Veel gezonder als gewone chips, maar zeker en vast even lekker!

 

 • Soep. Het is o zo gemakkelijk en je kan het in grote porties klaarmaken (porties invriezen dus). Soep is altijd een aanrader als tussendoortje. Je kan het meenemen in een thermos, maar je kan het ook perfect eten om dat hongertje later op de avond te stillen. Probeer je soep wel niet te zout te maken. Laat vooral de verse groenten de smaak te bepalen en vermijd bouillonblokjes.

 

 • Granolarepen. Ik maak regelmatig granolarepen als ik eens tijd heb in het weekend. Het is enorm eenvoudig om te maken en het is makkelijk om mee te nemen! Het is heel simpel: kies een mengeling noten uit die je erg lekker vindt en voeg dan agavesiroop toe. Even in de oven tot het krokant en hard is en het is klaar!
  IMG_0647
 • Een heerlijk gezond dessert zijn deze brownies van De Groene Meisjes. Ik heb ze getest en ze zijn echt lekker! De blog van De Groene Meisjes is ook een aanrader als je op zoek bent naar inspiratie voor nieuwe recepten!

 

 • Gezonde pannenkoeken. Ik eet enorm graag pannenkoeken, zeker op een luie zondag als brunch. Dus heb ik naar een gezonde versie gezocht!Hier het recept:
  150g volkoren speltbloem
  2 eieren
  50cl soyamelk
  Agavesiroop of biologische honing (hoeveelheid naargelang smaak)

  Alles goed mengen en dan kan je beginnen bakken!
  Als je variatie wil, dan kan je altijd blauwe bessen toevoegen.
  Superlekker, maar ook suiker- en lactosevrij.
  Ik eet ze graag met honing en/of fruit!

 

Ik hoop dat jullie hier alvast iets aan hebben! Morgen deel ik het verslag van mijn tweede week en ik deel zeker en vast nog enkele recepten!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s