Roadtrip door Normandië

Deze zomer ben ik met mijn vriend op roadtrip geweest in Frankrijk. We wilden er nog even tussenuit en een weekje Normandië was daar ideaal voor. Hier vind je het verslag van onze reis.

img_3155

Dag 1: Le Havre

Onze reis begon in Le Havre. Een havenstad in Normandië. We vertrokken in de ochtend en kwamen tegen de middag toe. Na het vinden van ons hotel en een kleine lunch, verkenden we deze stad. Le Havre is een fijne stad, maar een namiddag is genoeg om de hoogtepunten te zien. We bezochten de kerk St-Joseph met zijn speciale toren en gingen naar de tuinen van l’Hôtel de Ville. Daarna hebben we zonder plan rondgewandeld om de stad verder te verkennen en gingen we ook nog even naar het strand.

img_2883

 

Dag 2: Etretat

Etretat is een klein dorpje aan de kust van Frankrijk dat vooral gekend is voor het kiezelstrand en de prachtige rotsformaties. Le Havre was de ideale uitvalsbasis om dit prachtige landschap te bezoeken. Na een halfuur rijden kwamen we om 10u toe in Etretat. Het dorpje is gemakkelijk te bezoeken met de auto, want net voor je het dorp binnenrijdt is er een gratis parking. Het is nog een halfuurtje wandelen naar het strand, maar in de tussentijd wandel je door het gezellige centrum én zo bespaar je toch wat geld uit.

We beklommen eerst de rotsformatie, La Falaise d’ Etretat. Het is een stevige, korte klim die heel goed te doen is. Wandelschoenen zijn niet nodig, maar slippers of sandalen zijn niet ideaal. Eenmaal boven is het genieten van het prachtige uitzicht. Terug beneden aten we onze lunch (een Frans stokbrood met wat kaas en vlees dat we onderweg kochten) op het strand. De rest van de dag hebben we al zwemmend en zonnend doorgebracht op het kiezelstrand. Het is er heerlijk vertoeven en je bent heel de dag omringd door de bijzondere rotsformaties.

Een tip: neem waterschoenen mee, dat is echt een aanrader voor op een kiezelstrand! Wij hadden geen waterschoenen mee en onze blote voeten zagen toch wel af!

Speciale activiteit

In Etretat is er trouwens ook een grot in de rechtse rotsformatie (vanop het strand gezien). Bij zonsondergang hebben we deze bezocht en dat was erg fijn. De kleine wandeling over de rotsen was erg fijn en ook al is de rots niet zo groot, het is een toffe toevoeging aan de dag. Wel opletten: je kan de rots alleen bezoeken als het eb is. Pas dus ook op dat je niet vast komt te zitten tijdens vloed. In de rots ben je veilig, maar het is dan wel even wachten voor je weer weg kan!


Dag 3: Honfleur

Na onze laatste nacht in Le Havre vertrokken we naar Rouen, waar we 2x zouden overnachten. Maar, we besloten om de derde dag van onze reis in Honfleur te spenderen. Honfleur is zeker en vast een must-see als je in Normandië bent. Het stadje is ongelofelijk charmant en er zijn veel lekkere eetgelegenheden. Wij begaven ons naar het toeristisch bureau en vroegen een stadsplan. Ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen, want bij het stadsplan zaten enkele leuke wandelroutes. Wij hebben heel de dag door het romantische stadje gewandeld, min of meer de routes van het stadsplan volgend.

Wat je zeker en vast moet zin in Honfleur is Le Vieux Bassin, de prachtige haven (zie foto) en de kerk, Saint-Catherine, die helemaal in hout gebouwd is. Doordat we ‘s ochtends al in Honfleur waren, zijn we voor het avondeten wel al naar Rouen vertrokken, want op zo’n 6u ben je eigenlijk al heel het stadje doorgewandeld.

img_2981

In Honfleur lunchten we in L’Homme de Bois, een klein, gezellig restaurantje dat erg populair is én met reden. Je kan er heerlijk eten voor een eerlijke prijs, een aanrader! Mijn vriend en ik kozen voor een driegangenmenu van 28 euro en het heeft enorm gesmaakt.

Als je van Le Havre naar Honfleur rijdt, dan moet je over Le Pont de Normandie, een knap architecturaal staaltje. Erg leuk om over te rijden! Het is jammer genoeg wel tol betalen, maar dat is overal in Frankrijk.

Dag 4: Rouen

Rouen is een relatief onbekende stad terwijl het wel de hoofdstad is van de provincie Normandië. Nochtans is het de moeite waard om Rouen te bezoeken. Je waant je terug in de middeleeuwen, met de oude huizen en indrukwekkende kerken. Wij hadden op onze reis een gids over Normandië mee (je kan dat altijd huren in de bibliotheek) en daarin stond een wandeling langs de hoogtepunten van de stad. Na een halve dag waren wij klaar met de wandeling, maar de stad is groot en mooi genoeg om er een hele dag te verblijven. Wij besloten om in de namiddag gewoon in de stad te verdwalen en vonden zo nog veel mooie plekjes.

Tijdens het wandelen zijn we vele prachtige kerken tegengekomen en je mag ook altijd gratis binnen, wat erg fijn is. La Cathédrale de Notre Dame van Rouen is adembenemend en moet je zeker bezoeken. Een ander hoogtepunt is La Rue du Gros-Horloge een winkelstraat met huizen die dateren uit de 16de eeuw. Wij bezochten ook het museum van het Gros-Horloge. Als studenten betaalden we amper 3 euro, het gewone tarief is 7 euro. Ik raad het bezoek zeker aan, vooral omdat je op het einde de toren kan beklimmen en een prachtig uitzicht krijgt over de stad.

Breng ook zeker een bezoekje aan Place du Vieux Marché. Op dat plein is Joanne d’Arc levend verbrand. Op het plein staat een groot kruis op de plaats waar dat gebeurde. Ook vind je er de kerk van Joanne d’Arc, maar persoonlijk vonden wij die niet zo mooi, ook al is de architectuur heel bijzonder. Op de Oude Markt is er ook regelmatig markt, dus zoek dat zeker eens op als je Rouen een bezoekje wil brengen!

Als je van cake houdt, dan is het zeker de moeite om Dame Cake een bezoekje te brengen. Een erg gezellig eethuisje dat zich specialiseert in gebak. Het is binnen leuk om te zitten, maar ze hebben ook een erg gezellig terras.

We hadden het geluk dat er net op het moment van ons bezoek een lichtshow was. Het was prachtig om naar te kijken, zeker omdat het geprojecteerd wordt op de indrukwekkende kathedraal.  Het was een mooie afsluiter van ons bezoek aan de stad. Mocht je zelf interesse hebben, de lichtshow vindt jaarlijks plaats in september.

 

Dag 5: Giverny

Vanuit Rouen reden we door naar Giverny, dat op de baan lag naar ons hotel in de buitenwijken van Parijs. Het kleine gehucht is bekend geraakt door de schilder, Monet. In het kleine, landelijke dorpje kan je het huis en de bekende tuinen bezoeken waar de schilder zijn schilderijen op baseerde. Het bezoek aan het huis en de tuin viel ons echter tegen door de hoeveelheid aan toeristen, ook al waren de tuinen heel mooi. We zijn dan ook vervroegd naar ons hotel afgezakt om de avond rustig daar te spenderen.

 

Dag 6: Parijs

De voorlaatste dag van onze reis bezochten we de hoofdstad van Frankrijk, de lichtstad, de stad van de liefde: Parijs. Mijn vriend en ik zijn allebei al een paar keer naar Parijs geweest, dus we hadden beiden de must-sees al bezocht. Daarom besloten we om romantisch te verdwalen in deze stad en dat was heerlijk. We wandelden door toffe buurten en ontdekten heerlijke plaatsjes. Zo kwamen we bij het île Saint-Louis waar we het beroemde ijs proefden en ontdekten we een heerlijk Japans Ramen-restaurant (mijn vriend en ik zijn grote fans van het Aziatische eten).

 

Dag 7: Versailles

Op onze laatste dag besloten we de tuinen van Versailles te bezoeken. Deze stad ligt vlakbij Parijs en lag al op de weg naar België. Omdat het maandag was konden we echter alleen de tuinen bezoeken, maar dat vonden we zeker en vast niet erg. Het was heerlijk weer en we hebben op ons gemak door de tuinen gewandeld, en gepicknickt (leve het Franse stokbrood) op een mooi plekje langs een van de vijvers. We sloten de dag af met een boottochtje op Le Grand Canal de Versailles. Voor een halfuurtje roeien betaal je 12 euro. Meer details daarover vind je op de website van het beroemde kasteel. Wij vonden het alvast een erg leuke activiteit. Het was de perfecte afsluiter van een zalige reis.

Tegen de avond keerden we ontspannen terug naar België.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s