Leven offline

Ik heb een smartphone. Zoals de meeste mensen. De online wereld en de sociale media zijn een vast onderdeel van het dagelijkse leven geworden. Maar onlangs besefte ik hoeveel tijd ik verlies aan het online gebeuren. Daarom heb ik besloten om voor de maand februari een detox in te lassen. In de maand januari neem ik met enkele apps – de ironie – mijn smartphonegebruik onder de loep. Hieronder mijn waarom.

phone-die

Mijn relatie met de smartphone

Twee jaar geleden ben ik van een gewone gsm overschakelt funny-smartphone-animated-gif-16naar een smartphone. Mijn opleiding als journalist eiste dat toch wel een beetje en zelf wou ik het ook wel, dan vooral voor de camera die je dan altijd bij de hand hebt. Ik trek namelijk graag foto’s, maar het is niet altijd zo gemakkelijk om mijn digitale camera bij de hand te nemen.

Mijn budget voor een gsm is altijd al laag geweest omdat ik er niet veel geld aan wil geven. Ik had nooit meer dan honderd euro uitgegeven. Gelukkig werd mijn eerste smartphone een cadeautje van mijn papa. Hij had een nieuwe smartphone gekocht en daarom mocht ik zijn oude hebben. Anderhalf jaar ging hij mee en ik merkte dat ik steeds intensiever deelnam aan het smartphone gebeuren. Maar, al bij al viel het goed mee en in vergelijking met anderen was ik trots op het feit dat ik niet zoveel met mijn smartphone bezig was.

Na anderhalf jaar echter crashte de oude smartphone en dus ging ik op zoek naar een nieuwe. Meteen mijn duurste gsm ooit: honderdvijftig euro. Wat nog steeds een goedkope telefoon is en dat is goed voor mij. Het belangrijkste aan een smartphone voor mij is de camera en that’s it. Als verder de basis apps er op kunnen, dan ben ik tevreden.

Plots zat ik daar, met een nieuwe smartphone die honderd keer sneller ging dan mijn vorige. En dat had zo zijn invloed. Terwijl ik eerst gewoon meer op de smartphone zat omdat hij nieuw was, is dat hoge gebruik na enkele maanden nog steeds niet verminderd.

Besef

Toen mijn oude smartphone het begaf, heb ik een week zonder gsm gezeten. Hoe ongemakkelijk het ook was om niet te kunnen communiceren, (mijn trein heeft vertraging, etc.) ik miste mijn gsm eigenlijk niet zoveel. Maar, doordat ik wel nog steeds de reflex had om mijn gsm boven te halen (maar dat nu niet kon), merkte ik wel hoe vaak ik eigenlijk wel niet met dat kleine toestelletje bezig was.

smartphone

Verslavend

Ook bij leeftijdsgenoten merkte ik het grote smartphonegebruik op, waardoor ik nog meer stil ging staan bij mijn eigen gebruik. Ik heb nog maar een paar maanden die nieuwe smartphone en ik begin me te storen aan de regelmatigheid waarmee ik naar dat toestel grijp. Vooral ‘s avonds als ik wil gaan slapen, merk ik hoe verleidelijk het is om nog even alle sociale media te checken. Instagram, Facebook, Twitter,… En voor ik het goed en wel besef is het soms al een uur later.

Ook heb ik de neiging om bij een moment van leegte en/of verveling snel naar mijn smartphone grijp. Helemaal overbodig, want een moment stilte (in je hoofd) is best belangrijk en kan deugd doen. Ook verveling is niet onbelangrijk. Ik weet dat ik best zonder die smartphone kan, dus ik zou niet zeggen dat ik verslaafd ben. Maar als ik zie hoe vaak ik én anderen met die gsm bezig zijn, denk ik dat het toch verslavend werkt.

giphy

JANUARI: helpende apps

Voor de maand januari heb ik besloten om vooral eens te kijken hoe het nu juist zit tussen mij en de smartphone. Hoeveel tijd besteed ik echt op mijn gsm? Met de hulp van enkele apps ga ik mijn smartphonegebruik meten en ga ik offline proberen te blijven terwijl ik met belangrijke zaken bezig ben. Hoe minder afleiding, hoe beter. En zo wordt de overgang naar februari een beetje gemakkelijker.

break-free-app
Break Free is een app die je smartphonegebruik meet. Ik ben wel eens benieuwd hoeveel ik me laat verleiden door dat kleine scherm en hoeveel tijd ik wel niet verlies.

forest-app
Ook de app Forest heb ik gedownload. Als ik echt aan iets wil werken, dan zet ik de app op en groeit er een boom. Als ik me toch laat afleiden, dan wordt de boom omgehakt. Een kleine confrontatie dus.

Het tofste aan de app is, dat ze voor elke 250 bomen (van alle users samen) die met de app groeien, een echte boom planten. Dus zo draag je door het verminderen van je smartphonegebruik ook bij aan het milieu!

FEBRUARI: De smartphone-detox

In februari geen smartphone meer voor mij. Ik ben benieuwd hoe me dat zal vergaan. In een volgende blogpost volgen er meer details over mijn plan voor volgende maand!

2 thoughts on “Leven offline

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s