Leven offline 2.0

In februari ga ik mijn smartphone zo min mogelijk gebruiken. Een smartphone-detox. Ondertussen installeerde ik begin januari al enkele apps en ontdekte ik hoeveel tijd ik aan mijn smartphone besteed. Een update over het langzaam afbouwen van het smartphone gebruik.

knipsel-offline-is-the-new-luxury
Ik heb een abonnement op het magazine: Flow. Toen ik het vorige week thuis kreeg, zat deze kaart erbij. Hoe toevallig is dat?

Hoe erg is het gesteld met mijn smartphone gebruik?

De voorbije dagen wou ik vooral onderzoeken hoe vaak ik op mijn smartphone zat. Daarvoor downloadde ik de app Break Free, die me bijhoudt hoe lang je op je gsm zit en ook waar je dan mee bezig bent. Ik ontdekte dat mijn smartphone gebruik goed meevalt. Meestal zit ik ongeveer één uur per dag op mijn telefoon. Dat is volgens Break Free ook het algemene gemiddelde: 62 minuten per dag. Op mindere dagen zit ik soms wel 100 minuten op mijn gsm, maar ik ben ook maar een mens zeker?

Als ik er bij stil sta vind ik dat een uur (of langer) toch best veel is. Wat doe ik eigenlijk online? Meestal weet ik zelfs niet meer wat ik allemaal gezien heb. Waarom wil ik weten wat dat meisje in Amerika vandaag gedaan heeft? Of moet ik echt zin hoeveel push-ups die sportieve vrouw vandaag gedaan heeft? Hoeweel ik het tof vind om te weten wat er zoal gelezen wordt (grote boekenfan hier), om reisverslagen en tips te zien en om geïnspireerd te worden, het meeste dat ik lees en zie op sociale media is niet zo relevant.

pressure

En dat is waarom ik minder online wil zijn. Het leven is hier en nu. Wat anderen doen is niet zo belangrijk voor mijn leven (en uiteraard spreek ik dan niet over wat er leeft in de wereld).

Vorige week zat ik in Londen – mijn eerste soloreis – en tweette ik deze quote. Een belangrijk besef voor mij. En uiteraard volgt er nog een update!

Hoe werkten de ondersteunende apps?

In mijn vorige blogpost vertelde ik dat ik twee apps gedownload had om me te helpen bij het verminderen van mijn gsm-gebruik. Ik installeerde de app Break Free en Forest.

Break Free

De app, Break Free, stelt me wel teleur. Hoewel de app me een goed idee geeft over hoeveel ik op mijn smartphone zit, zijn er wel enkele mankementen. Zo ontdekte ik pas na een dag waarop mijn smartphone gebruik op vijf uur stond – ik was helemaal in de war – dat de app blijft tellen als je een andere app laat openstaan. Dus, het is belangrijk om alle apps te sluiten als je er niet meer op zit.

Ook ontdekte ik gelukkig na enkele dagen dat je ervoor kon zorgen dat sommige apps niet geteld worden. Ik koos ervoor dat Break Free mails, klok/wekker, foto’s, bellen en sms’en niet meetelde als smartphone gebruik.

Het grootste nadeel is dat – op een of andere manier – de app niets geregistreerd heeft op sommige dagen. Ik begrijp niet waarom, maar het is jammer dat ik dus gaten heb in mijn weekoverzichten.

Forest

Over de Forest-app ben ik heel tevreden. Deze app werkt goed en is heel handig als je even goed wil doorwerken en niet afgeleid wil worden door je gsm. Als ik geconcentreerd wil werken aan mijn blog of bijvoorbeeld aan een schoolopdracht, dan beslis ik voor hoeveel minuten ik van mijn gsm wil blijven. Als ik dan toch verleid wordt, dan stopt de app mij; ik druk liever niet op het knopje ‘Give Up’ en blijf verder werken. En het is erg fijn om te zien dat je door vol te houden enkele bomen plant.

forest-app-extra

Februari: smartphone-detox

Ik moet toegeven dat ik er naar uitkijk om even offline te leven. Ik ben benieuwd wat het me gaat brengen, al ben ik er ook zeker van dat de verleiding het me soms moeilijk gaat maken. Volgende week deel ik mijn specifieke plan voor februari. Tot dan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s