Mijn eerste soloreis (of citytrip)

Het woord wanderlust wordt tegenwoordig zoveel gebruikt dat het ondertussen een cliché is, maar toch beschrijft dat woord het best hoe ik me voel over reizen. Ik heb de drang om te vertrekken en nieuwe plaatsen te ontdekken. Ik reis dan ook regelmatig, maar het voorbije weekend reisde ik voor het eerst echt alleen. Een kleine citytrip naar Londen.

wanderlust

 

Solo travelling

img_20170124_221646
Alleen reizen, het sprak me al heel lang aan. Een wereldreis maken stond altijd al op mijn to-do lijst en ik dacht ook dat ik alleen zou vertrekken. Ondertussen heb ik een relatie en aangezien we dat puntje op onze to-do lijst gemeenschappelijk hebben, gaan we – uiteraard – samen. Ik reis heel graag samen en ik denk dat dat mijn favoriete vorm van reizen gaat blijven. Maar het solo reizen heeft zijn charmes.

Al twee jaar ligt het boek ‘Hoe reis ik solo?’ in mijn boekenkast en het verlangen om zo’n reis te maken was er al veel vroeger.

En hoewel mijn solo citytrip in Londen mij bevallen is, mijn verlangen is nog niet verdwenen. Het was voor mij echt een fijne ervaring, al was het nog niet de echte soloreis die ik wil maken. Maar het is zeker een start. En een heel positieve…

Solo in Londen

Mijn eerste solotrip kwam er eigenlijk onverwacht. Ik moest in Londen zijn voor een afspraak en ik besloot om er dan maar meteen een weekend van te maken. Vrijdag in de ochtend vertrok ik met de Eurostar en tegen de middag was ik in St-Pancras Station, het station voor internationale treinen dat grenst aan het gekende King’s Cross. Zondagavond stond ik daar alweer om de trein naar huis te nemen.

Het was kort, maar krachtig. Ik heb genoten. Alleen zijn in een stad zonder daar iemand te kennen geeft je een bijzonder – voor mij aangenaam – gevoel. Als je al alleen op reis bent geweest, of alleen gaat vertrekken, dan weet je sowieso wat ik bedoel. Alle mogelijkheden liggen open, je doet wat jij wil doen en moet met niemand rekening houden.

 

Mijn weekend bestond vooral uit wandelen, bewust verdwalen, veel metro’s nemen en lekker eten. Ik heb s’ avonds rondgehangen op Piccadilly Circus en Leicester Square, waar het dan nog bruist van het licht en leven. Ik zakte af naar Trafalgar Square, heb een groot deel van de Thames afgestapt (van de South Bank tot aan Tate Modern) en ik heb tot 21u ‘s avonds nog in een boekenwinkel gesnuisterd, gewoon omdat het kon. Ik heb authentiek Vietnamees gegeten in Chinatown en at verder zo’n beetje overal waar het er goed uitzag.

Ik heb rondgelopen in Notting Hill en ontdekte tot mijn grote teleurstelling dat de bekende boekenwinkel uit de gelijknamige film een tacky souvenirwinkeltje geworden is. Ik kocht er op die gezellige rommelmarkt een prachtig oud kompas. Ik heb een superlekkere red velvet cupcake gegeten uit een van de beste bakkerijen in de buurt en onderweg naar het ene, ontdekte ik het andere of iets helemaal nieuws. En als iets mij aanstond, dan bleef ik er even, tot ik weer verder wou.

Ik trok veel foto’s en te veel selfies, maar ik heb vooral de tijd genomen om alles rondom mij in me op te nemen. Als ik het ergens tof vond zette ik me gewoon even neer om alles in me op te nemen. Het is wonderbaarlijk hoeveel meer je in je op neemt als je ergens alleen rondloopt. Ik was al in Londen geweest, maar ik heb zoveel nieuws gezien en beleefd. Voor mij voelde het alsof ik rondliep met een heerlijk geheim, waar niemand anders van op de hoogte was. Gezellige binnenpret. Ik heb echt genoten.

 

 

Soloreizen, voor iedereen?

Is soloreizen iets voor jou? Ik geloof niet dat soloreizen voor iedereen weggelegd is, net zoals ik niet geloof dat iedereen graag reist. Ik denk dat je een paar eigenschappen moet bezitten als je solo op reis wil gaan en ervan wil genieten. Daarom zet ik hieronder enkele dingen op een rijtje die me belangrijk lijken voor de soloreiziger. Uiteraard zijn dat geen regels, ik denk dat iedereen zelf wel beseft of soloreizen al dan niet iets voor hem/haar is. Maar voor de twijfelaars kan dit misschien wel helpen.

solo

  • Je bent graag alleen.
    Hoe graag ik ook bij vrienden, mijn lief of familie ben, ik heb regelmatig een moment voor mezelf nodig. Ik kan niet zonder die momenten dat ik alleen ben. Ik heb dat nodig om op te laden. Natuurlijk hebben er veel mensen me-time nodig, maar ik weet van mezelf dat ik wel iets meer tijd alleen nodig heb dan de meerderheid van de mensen om mij heen.
  • Je durft alleen op stap te gaan en je doet dat ook graag.
    Ik vind het ook erg leuk om alleen eens een dag naar een stad te gaan en die te verkennen. Of om een koffie te gaan drinken en alleen te gaan lunchen, met een boek als gezelschap. Als ik een ijsje wil, dan zal ik alleen om een ijsje gaan. Ook dit punt klinkt misschien logisch, maar ik ken veel mensen die het daar toch moeilijk mee hebben. Ik schreef er een tijd terug al eens een blogpost over.
  • Je vindt het niet erg om alleen te eten (ook niet op restaurant).
    Als je alleen op reis gaat, dan eet je ook alleen. Uiteraard ontmoet je op je reis – zeker als het een langere reis is – mensen, waardoor je zeker niet altijd alleen zal eten. Maar, het zal zeker voorkomen dat je alleen eet. Zelf vind ik het niet erg om alleen op restaurant te zitten. Ik neem altijd iets mee om me bezig te houden, bijvoorbeeld een boek.

Korte samenvatting: je bent graag alleen en je vindt het ook niet erg om activiteiten die je meestal met anderen doet, alleen te doen. 

solo-travel

Als je je hierin kan vinden, dan zou ik zeggen: vertrek gewoon. Voor de langere reizen raad ik je wel aan om wat research te doen. Zeker als vrouw alleen, kan je maar beter goed op de hoogte zijn van de positie van de vrouw binnen een land. Er staat ongelofelijk veel informatie online en ik raad het boek dat ik hierboven benoemde ook sowieso aan!

En ik? Er volgt sowieso nog een echte soloreis. Iets verder en iets langer. 

travelling

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s