De smartphone-detox

Het is zover. Overmorgen start mijn online detox. Ik heb besloten om in de maand februari te stoppen met het veelvuldige smartphonegebruik. Ik ga alle social media apps van mijn gsm verwijderen. Dus dag Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram. En ook alle spelletjes vliegen in de vuilbak.

smartphonegone

 

28% van de Vlamingen kan niet zonder sociale media

Dat is best veel, nee? Er kwam vorige week veel in het nieuws over het online leven van de Vlaming. Twintig procent vindt zijn smartphonegebruik zelfs problematisch. De cijfers liegen er niet om. De online wereld maakt steeds meer deel uit van ons dagelijkse leven.

landscape-1435681435-ineedhelpnew

 

Detox for the mind

detox
Hoewel het online gebeuren veel positieve dingen met zich meebrengt, zijn er toch ook negatieve gevolgen. Daarom besloot ik om deze maand te detoxen. Het gebeurt zo vaak, een detox, het is ontzettend populair. We detoxen voor ons lichaam, maar waarom niet voor ons hoofd?

 

We detoxen voor ons lichaam, maar waarom niet voor ons hoofd?

Spannend

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het best spannend vind om aan dit project te starten. Ik besef ook dat het al lang niet meer origineel is om digitaal te detoxen, anderen deden het mij al voor, maar toch blijft het een uitdaging. En ja, ik heb mezelf al afgevraagd waarom ik dit ook alweer wou doen. Telkens als ik social media open, bedenk ik mij dat ik dat een maand lang niet meer ga mogen doen. En ik vraag me af hoeveel mensen mij gaan ontvolgen op Instagram, terwijl ik daar net volgers probeer te krijgen. Maar het feit dat ik een beetje zenuwachtig wordt van de gedachte aan een digitale detox, doet me nog meer beseffen dat deze uitdaging misschien toch geen slecht idee is. 

serena-checking-phone

 

Mijn concrete plan

Natuurlijk is het vandaag de dag moeilijk om helemaal offline te gaan, omdat er nu eenmaal van je verwacht wordt dat je bereikbaar bent. Omdat ik wil dat dit experiment een positieve invloed heeft op mijn leven, in plaats van een negatief effect, heb ik besloten om deze dingen wel nog te doen:

 • Bellen en sms’en
  Omdat het vooral praktisch is qua afspraken en ik contact wil houden met vrienden (en mijn lief) die ik niet niet alle dagen zie.
 • Whatsapp
  Hoewel ik ook deze app graag zou verwijderen, is dat voor mij niet haalbaar, omdat het de communicatietool is van mijn klas. En doordat mijn opleiding vol onregelmatigheden zit, kan ik het mij niet veroorloven om uit die groep te gaan. Nu, uiteindelijk lijkt Whatsapp vooral op sms’en, maar kost het gewoon niets. En eigenlijk zit ik er ook bijna alleen maar op voor school.
 • Mijn mails
  Mails zijn vooral belangrijk op professioneel vlak voor mij en daarom is het noodzakelijk dat ik op die manier bereikbaar blijf. Een detox van sociale media moet een positief effect hebben en me geen kansen ontnemen.
 • Deze blog
  Omdat ik jullie op de hoogte wil houden van het verloop van mijn detox, zal ik wel enkele blogposts schrijven over hoe alles gaat. Maar, dan ga ik ook enkel en alleen op het internet om hier iets te schrijven. Geen andere zaken. Alles buiten http://www.toroveabout.com is strict verboden.

bye-phone

Morgenavond, voor ik ga slapen, ga ik al deze apps deleten. Jullie horen nog van me, hier op deze blog. Maar verder verdwijn ik online. Als je me wil horen kan je me bellen of mailen. That’s it. Ik ben alvast benieuwd naar mijn ervaring. Jullie ook?

 

One thought on “De smartphone-detox

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s