Online detox – week 1

Ik verwijderde op één februari alle social media van mijn smartphone en van de online wereld blijf ik weg. Week 1 is achter de rug. Ik heb veel ontdekt over mijn gewoonte om alles te checken. Het ging van spijt tot aanvaarding en af en toe toch wat irritatie. Hier een verslag van mijn week.

DAG 1, confrontatie:

Mijn wekker ging en zoals gewoonlijk wil ik na het uitschakelen van het alarm Instagram checken om langzaam wakker te worden. Of niet. Terwijl ik van scherm naar scherm swipe op die slimme telefoon van me, besefte ik dat er niets te beleven viel. Het was even raar, maar ik stond dan maar gewoon op om me klaar te maken.

De hele dag door besef ik hoe vaak ik wel niet naar mijn smartphone grijp. Het verschil is nu dat ik hem meteen weg leg omdat er niets te checken valt. De macht der gewoonte doet me toch regelmatig mijn gsm in de hand nemen en ontgrendelen. Het is confronterend om te beseffen hoe vaak ik eigenlijk naar sociale media wil ga op een normale dag, al is het maar voor even. Missen doe ik het niet. Het is vooral bevreemdend. En het verbaast me dat ik uit gewoonte Facebook nog niet geopend heb op mijn laptop. Ik had mij moeten afmelden voor ik aan deze challenge begon.

im-fine

DAG 2, anti-social:

De verschijnselen van dag 1 zetten zich voort. Ook nu neem ik weer regelmatig mijn gsm in de hand om van scherm naar scherm te swipen en hem weer weg te leggen. Maar, het gebeurt wel al minder dan op dag 1. Confronterend wordt het wel wanneer ik op een bepaald moment anderen rondom mij heb die hun gsm checken. Ik zit er even verloren bij, maar besluit dan wat te lezen. Ik realiseer me hoe asociaal het is om op je gsm te zitten als anderen bij je zijn, ook al zie je elkaar elke dag. Er is nul interactie; ik kan even goed lezen.

Ook: opmerkingen in het genre van, “Heb je het al gezien dat…? Ahja, nee.”

smart-phones-2-web
Miroslav Hristoff

Dag 3, spijt:

Een drukke dag met veel werk, waardoor ik mijn gsm amper mis. Tot ik me op een bepaald moment realiseer dat ik iets enorm belangrijk vergeten was. Iets dat ik wel weet, maar toch vergeten was: de verjaardag van mijn beste vriendin. Doordat ik momenteel veel aan het hoofd had was ik de dagen vergeten. En ja, ik vervloekte een beetje dat ik sociale media al verlaten had, want Facebook had deze blunder kunnen voorkomen. Still no excuse though.

Als ik ‘s avonds wat televisie kijk, realiseer ik me dat ik ook dan regelmatig mijn gsm check. Niet zo vaak, maar wel tijdens de reclame bijvoorbeeld. En ja, ik geef het toe: ik mis de social media. Ik mis mijn smartphone, die momenteel in een oude gsm omgetoverd is. Op lege momenten denk ik echt: “Internet, leid mij af.” Soms is het zo fijn om afgeleid te worden. Maar of het ook goed is?

Op lege momenten denk ik echt: “Internet, leid mij af!”
Want het is soms zo fijn om afgeleid te worden.

Vandaag heb ik oprecht spijt van mijn uitdaging. Waarom ging ik voor een maand? Typisch van mezelf om alles groots te zien. Ik had met een week moeten beginnen. Maar, ik heb het groots verkondigd, dus ik moet doorzetten. Tot nu toe heb ik me aan de regels gehouden. Nog geen sociale media bezocht.

regret

 

Dag 4 en 5, social media, what?

Ik heb mijn smartphone amper gemist. Is het een teken van ontwenning? Ik denk het niet. Ik heb gewoon een druk maar heerlijk weekend gehad met de liefde van mijn leven. De smartphone werd enkel bovengehaald voor een reservatie bij een restaurant en om foto’s te nemen; die uiteraard niet online gepost werden.

raw

Opmerkelijk: de batterij van mijn gsm gaat erg lang mee. Zaterdagochtend trok ik hem uit de stekker en nu, zondagavond staat hij nog steeds op 51%. Ongelofelijk. Mijn smartphone gaat gemakkelijk een hele dag mee, maar normaal moet ik hem ‘s avonds wel opladen, of hij haalt de volgende dag niet.

10_tips_to_help_save_phone_battery_v1

Soms realiseer ik wel dat ik dingen online wil delen. Ik weet alleen niet waarom. Waarom?
Waarom hebben we de nood om ons leven online te delen met anderen? 

Waarom hebben we de nood om ons leven online te delen met anderen?

 

Dag 6, no need:

Week 1 is bijna achter de rug! Vandaag ging het smartphoneloze bestaan erg vlot. Overdag had ik het zo druk dat ik amper tijd had om mijn gsm boven te halen. Wat berichtjes naar het lief en dat was dat. Tijdens mijn avondopleiding webdesign had ik het wel even moeilijk omdat de les best saai was. Waar ik normaal mijn verveling dan verdrijf met social media, was nu gewoon… verveling. Deze week kon ik dode momenten opvullen met een boek, of door gewoon even mijn hoofd leeg te maken en stil te staan bij mijn omgeving, maar nu was er enkel de saaie les. Ach, verveling kan natuurlijk geen kwaad. En ze zeggen dat het de creativiteit stimuleert.

mrw-i-wait-for-my-cookies-to-finish-baking-imgur
(c) Giphy

PS: voor het eerst kreeg ik het gevoel dat ik deze challenge misschien toch aan kan.

 

Dag 7, up and down:

De laatste dag van de eerste week ging zo goed dat ik de challenge helemaal zag zitten. Een kleine bummer was er wel toen mijn nieuwe leerkracht zei dat we een Facebookgroep moesten hebben voor ons project. Dat wordt een uitdaging. Gelukkig heeft is er een medestudente die geen Facebook heeft en dat ook niet wil, dus we zijn met twee.

s’ Avonds plande ik een ontspannen avond met chips en series. Het was ontspannen en all went well… tot er een gigantische plotwist was in mijn favoriete serie. Toen zat ik daar in shock en met een groot gemis aan social media. Ik wou zien wat andere fans dachten en vonden, ik wou de Twitterpagina van de acteurs checken, etc. Zoals mijn mede seriekijkers wel zullen weten, als er iets shockerends en erg gebeurt, dan wil je daarover praten.

serie2
(c) Giphy

Op naar week 2.

 

Minder tijdverspilling en andere bevindingen

Het viel me deze week op dat ik veel minder tijdverlies door social media niet meer te bezoeken. In januari hield ik mijn smartphonegebruik in het oog en daar leerde ik dat ik dagelijks toch ongeveer een uur op social media spendeerde. En dat was dan alleen nog maar op mijn telefoon. Want, eerlijk is eerlijk, als ik ‘s avonds op mijn laptop zat, dan bezocht ik die social media ook.

Als ik nu wil werken op mijn laptop, dan doe ik dat meteen, zonder eerst Facebook en co te checken. Ik lees meer, omdat ik me niet meer laat verleiden door de grote hoeveelheid aan dagelijkse Instagramposts. Ik doe dingen bewuster. Zo zat ik tijdens het ontbijt vaak op mijn smartphone, maar nu ik dat niet meer doe, ligt mijn focus op het eten en is mijn hoofd leeg. Een aanrader trouwens, ‘s ochtends eens ontbijten zonder iets anders te doen dan het ontbijten.

relax
(c) Giphy

 

 

Opmerking voor de kritische lezers: mijn laatste blogpost wordt altijd automatisch op Twitter gedeeld (dat is een instelling op mijn blog). Dus nee, ik ben niet op Twitter geweest, dat is een ingestelde update.

Op naar week twee!

2 thoughts on “Online detox – week 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s