Online detox – week 2

Week twee van mijn online detox is achter de rug. Nog (iets minder) dan twee weken te gaan en dan mag ik terug online actief zijn. Deze week ging eigenlijk verrassend vlot voorbij. Het offline zijn gaat me steeds gemakkelijker af.

 

Still going strong

Week twee is voorbij en ik ben nog geen enkele keer op social media geweest! Voor de kritische volgers: op Facebook was ‘ik’ even online omdat mijn vriend op Facebook ging op mijn laptop en ik mij niet had afgemeld. Maar, het enige dat ik daarvan weet is dat ik blijkbaar veel notificaties heb. Ik ben vooral opgelucht dat ik nu afgemeld ben, want dat was ik vergeten doen op mijn laptop. Ik ben benieuwd, want na een maand zonder social media vermoed ik dat de vloedgolf aan meldingen overweldigend zal zijn.

giphy-3
Knipoog. (c) Giphy

Oh, ik heb ondertussen ook al twee mails van Instagram ontvangen met de vraag of ik mijn profiel niet wil checken. Blijkbaar heb ik een aantal nieuwe volgers (wiens profiel ik zeker moet checken volgens Instagram) en ook nieuwe likes. Mijn account blijft dus ook zonder mij actief.

Ik moet wel toegeven dat ik me afvraag hoeveel volgers ik kwijt ga zijn. Ik zat aan 365. Nog niet zoveel volgers, maar ik was er wel trots op. Ik ben benieuwd hoeveel volgers ik nog ga hebben na een maand inactief te zijn.

PS: De hoogtepunten van mijn online leven zijn momenteel het uploaden van deze blog en het checken van mijn mails.

 

Social media is een gewoonte

Ik ben nog ‘maar’ aan week twee van mijn detox en ik mis social media al veel minder dan in week één.  Volgens mij is social media een gewoonte. Hardnekkig, maar wel af te leren, zoals elke gewoonte. Het was confronterend om vorige week te ontdekken dat ik mijn smartphone vaak boven haalde enkel en alleen omdat het een gewoonte is (want er viel niets meer te checken).

Het is bijna een automatisme om mijn gsm te nemen en alle apps even te checken, ook al was ik dat niet van plan. Ik betrapte mezelf erop dat ik vaker op social media ben dan ik daar behoefte aan heb, uit gewoonte.

Het is een automatisme om mijn gsm te nemen, waardoor ik onbewust vaker online ga, zonder daar bewust over na te denken.

 

Minder tijdverspilling

Ik weet het, ik zei het vorige week al, maar ook deze week valt het me enorm op. Ik win zoveel tijd door minder online te zijn. Ik werk dingen sneller af en begin gewoon meteen te werken zonder de afleiding van social media. Als ik mijn laptop open is er niets meer dat mij kan afleiden en begin ik meteen aan wat ik wou doen. Ik blijf niet langer wakker omdat ik eerst alles nog even wil checken voor het slapengaan. Door offline te zijn, verbaas ik me echt over hoe mijn smartphone-gebruik was.

giphy-1
(c) Giphy

 

Rust(iger) in mijn hoofd

Zonder alle offline afleidingen voel ik me echt rustiger. Dat gaat gepaard met het hierboven genoemde puntje: ik verlies minder tijd. Maar het lijkt alsof ik echt minder aan mijn hoofd heb. Ik heb ook veel meer rustmomenten. Waar ik vroeger meteen mijn gsm bovenhaalde, geniet ik rustig van het moment. De smartphonereflex zorgde ervoor dat ik mijn smartphone zo snel boven haalde en er daardoor geen enkel ‘leeg’ moment meer had. En ik geloof dat zo’n moment van rust wel deugd kan doen. En bij momenten waar verveling ontstaat begin ik te lezen, schetsen of schrijven. Veel fijner eigenlijk.

Het lijkt alsof ik minder aan mijn hoofd heb. Maar buiten mijn smartphonegebruik is er niets veranderd aan mijn dagelijkse leven.

giphy-1
(c) wifflegif.com

 

Gemis?

Ja, ondanks de voordelen die ik ondervind, mis ik het online zijn. Ik heb niet echt schrik dat ik dingen mis, maar ik heb wel het gevoel dat de afstand tussen mij en vrienden die ik niet dagelijks zie, groeit. Dus ja, ik ga blij zijn als mijn maand zonder social media voorbij is. Dan kan ik terug een Snap sturen naar die vriendin die ik maar maandelijks zie, zodat ik meer uit mijn dagelijks leven kan delen. Dan kunnen we van elkaar weer zien op Instagram en Facebook wat we zoal uitsteken. Natuurlijk worden de belangrijke zaken gecommuniceerd en uiteraard is er nog contact, maar de kleine dagdagelijkse dingen gaan zo aan je voorbij. En ik vind net dat die dingen een vriendschap ook hechter maken. Lange afstandsrelaties zijn al moeilijk genoeg.

giphy-2
(c) Giphy

 

Gaat er iets veranderen?

Ik denk wel dat deze maand offline een verandering teweeg heeft gebracht, of gaat brengen. Ja, ik wil terug actief zijn op social media, maar ik wil het niet terug een gewoonte laten worden. Ik hoop dat ik bewuster met mijn tijd online ga omgaan. Ik ben nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren als ik terug online ga. Ga ik iets kunnen meenemen van deze maand? Of ga ik terug in mijn oude gewoonte vervallen?

giphy
(c) Giphy

 

 

3 thoughts on “Online detox – week 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s