Online detox – week 3

Ondertussen is week drie voorbij en begin ik aan de laatste zes dagen van mijn online detox. Hier een verslag van mijn derde week offline. 

 

Online uit verveling

giphy-boringAls week twee al vlot ging, dan was week drie nog beter. Ik begin echt te wennen aan het offline leven. Ik mis het niet en ik denk er ook steeds minder aan. Deze week realiseerde me dat ik social media meer check uit verveling, dan uit interesse. Natuurlijk zijn er profielen die ik echt interessant vind, maar verder? Waarom wil ik weten wat X gegeten heeft als lunch en hoeveel kilometer Y vandaag gelopen heeft? Ik denk amper aan wat er online gebeurt en heb helemaal geen last van FOMO, Fear of Missing Out. Misschien denk ik daar anders over als ik terug online ga en bedolven word onder meldingen van dingen die ik ‘gemist’ heb?

FOMO.gif
FOMO? (c) Giphy

 

Ik besefte deze week dat ik social media meer check uit verveling dan uit interesse.

 

Wanneer ik online zijn toch mis

Vorige week zei ik ook dat ik social media wel mis voor een beter contact met vrienden op afstand en dat is nog steeds zo. Daar blijft het wel vooral bij, ondanks hier en daar af en toe een klein gemis.

Deze week miste ik Twitter even omdat ik de NMBS wou tweeten met een vraag over de treinen na het ongeval in Leuven. Maar het is me zonder een tweet ook gewoon gelukt om tot in Leuven te geraken.

Facebook heb ik even gemist voor enkele praktische zaken. Een vraag over de avondopleiding die ik volg kon ik niet stellen omdat ik enkel contact heb met de klas via een Facebookgroep. Wachten tot de volgende les dus. Was het een ramp? Nee, zeker niet.

Ook wou ik iemand op Facebook enkele vragen stellen over een reis die ze gemaakt had, omdat ik deze zomer naar dezelfde bestemming wil. Maar ik heb genoeg andere bronnen om te raadplegen.

questions
(c) Giphy

Conclusie: is dat echt gemis? Nee. Once again: een gewoonte?

 

Zijn social media noodzakelijk?

Mijn laatste week offline begint en tot nu toe zijn social media nog nooit noodzakelijk geweest voor mij. De reden dat ik sommige zaken miste (zoals hierboven), is omdat ik al een online leven opgebouwd heb en daar gewoon aan ben. Doordat ik social media tot een deel van mijn leven gemaakt heb, ben ik daar voor een stuk afhankelijk van geworden. Maar ik vermoed dat als je kiest voor een voltijds offline leven, je daar geen last meer van hebt.

need
Of niet.    (c) Giphy

 

Overweeg ik om voltijds offline te gaan? Momenteel zeker niet, om meerdere redenen. Maar daarover ga ik het hebben na week vier.
PS: Ondertussen stuurde Instagram al zijn vierde mail naar mij om te zeggen dat ik online moet gaan om te zien wat er gebeurt.

 

2 thoughts on “Online detox – week 3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s