Online detox – week 4 – back online

Week 4 van mijn online detox is achter de rug. Een maand lang ging ik niet op sociale media en gebruikte ik mijn smartphone amper. En vandaag ga ik terug online.

Terugblik op een maand offline

Week vier ging heel vlot voorbij. Als ik terugkijk op de voorbije maand, dan is eigenlijk alleen de eerste week moeilijk geweest. Uiteraard waren er daarna nog wel eens lastige momenten, maar dat viel erg goed mee. Ik heb het gevoel dat ik in week één moest afkicken, maar dat ik daarna snel wende aan het leven offline. En echt waar, ik zou een offline periode aan iedereen aanraden. Het was echt fijn om niet met die online wereld bezig te zijn. En surprise: ik heb niets gemist.

Stress: terug online

Heb ik social media gemist? Ja. Maar niet erg veel. En ik moet toegeven, ik heb stress om terug online te gaan. Ik denk zelfs dat ik de Facebook-app niet terug ga installeren op mijn gsm. Instagram toch wel, ik besef dat ik dat het leukste platform vind.

Ik vraag me echt af hoeveel meldingen ik ga hebben en of ik nu wel het gevoel ga krijgen dat ik dingen gemist heb. Eerlijk, ik kijk er tegen op om al die meldingen af te gaan. Ik had niet verwacht dat ik met stress en tegenzin terug online zou gaan. In het begin dacht ik dat ik vooral blij zou zijn dat ik eindelijk terug online kon.

facebook
(c) Giphy

Terug online: overwhelmed

Een beetje overdonderd keek ik naar alle meldingen, maar eigenlijk vond ik het echt goed meevallen. Hoe lang ben ik op online geweest? Een kwartier? Eigenlijk vind ik dat ik bijzonder weinig gemist heb. De meeste zaken waren niet relevant meer en waren van in het begin niet zo belangrijk. Offline gaan geeft je een ander perspectief over het belang van wat er online gebeurt.

Ik ben vlot door de meldingen gescrold. Ik heb mezelf er wel doorgejaagd omdat ik er totaal geen zin in had. Ik vind het best vreemd, maar ik had er al snel genoeg van. Ik ben eigenlijk verbaasd over mijn desinteresse. De verleiding om de startpagina van Instagram en Facebook helemaal af te scrollen was er niet. Het leek me vooral vermoeiend. Na het checken van de meldingen heb ik alles meteen afgesloten. Hup, weer verder met mijn leven, offline. Veel interessanter. 

Misschien heeft die maand offline toch een groter effect gehad dan ik dacht? Ik ben benieuwd of de gewoonte het terug gaat overnemen. Op mijn smartphone installeer ik momenteel enkel Snapchat en Instagram terug. Twitter en Facebook niet.

overwhelmed
(c) Giphy

De statistieken na een maand offline:

  • Ongeveer 10 volgers minder op Instagram. Dat valt veel beter mee dan verwacht. En eigenlijk kan het me niet echt schelen.
  • Facebook:

    Valt ook enorm goed mee – natuurlijk wist de meerderheid van mijn vrienden ook dat ik niet online ging zijn.
  • Ik installeer enkel Instagram en Snapchat terug op mijn smartphone, geen andere social media apps.
  • Verbazingwekkend weinig interesse.

Ik ben benieuwd hoe actief ik terug ga worden op social media binnen een paar weken. Ga ik weer slaaf worden van mijn gewoonte? Of ga ik bewuster met social media blijven omgaan?

Lees hier over week 1, week 2 en week 3.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s