Online detox – aftermath

In februari hield ik een online detox en nam ik een maand lang afscheid van social media. Ondertussen ben ik weer een week online en de detox heeft toch meer gevolgen gehad dan verwacht.

Layout 1

Gewoonte afgeleerd

Tijdens mijn detox realiseerde ik mij dat social media vooral een gewoonte waren. Na vier weken offline zijn miste ik het online leven niet meer, maar ik was bang dat ik heel snel terug in mijn oude online gewoontes zou vallen. Maar, de eerste week na mijn detox is voorbij en tot nu toe lijkt het alsof ik de gewoonte om automatisch alle social media te checken toch ben afgeleerd. Als ik nu online ga, dan doe ik dat bewust.

Natuurlijk ben ik wel terug actief op social media en zeker Instagram check ik weer regelmatig. Maar tot nu toe veel minder dan vroeger. Vroeger liet ik me verleiden om te blijven scrollen, maar nu niet meer.

Het lijkt alsof ik het automatisme om social media te checken afgeleerd ben.

 

Quote2
(c) likesuccess.com

 

Positieve gevolgen

Mijn detox bracht veel positieve gevolgen met zich mee. Ik had gehoopt dat de detox invloed zou hebben op mijn tijd online en dat is zeker en vast zo, meer dan gedacht zelfs. Ik ben verbaasd over de vele positieve gevolgen die ik momenteel ervaar en ik zou het iedereen aanraden om eens een online detox te doen. Want ik blijf erbij, ook mentaal is detoxen belangrijk. En het zou goed zijn dat de mensen bewuster met hun tijd online omgaan.

Ik zou iedereen aanraden om online te detoxen. Het zou goed zijn als mensen bewuster met hun tijd online zouden omgaan.

  • Ik ga veel minder online dan voor de detox en dat is geen opgave. Ik mis het gewoon niet. Het verlang om dingen te checken, net als het automatisme, is verdwenen.
  • Ik ga bewuster om met de tijd die ik online spendeer.
  • Ik check Facebook alleen ‘s avonds en zit er bijna niet meer op. En als ik mijn laptop open dan ga ik niet meteen naar Facebook (wat ik voor de detox altijd deed als eerste) en vergeet ik het soms.
    Ik ben wel enorm blij dat ik de app niet op mijn smartphone geïnstalleerd heb. Dat is gewoon een verleiding minder. Ik ben ook maar mens.
  • Ik ben social media veel sneller beu. Na een tijdje begin ik mij te vervelen waardoor ik helemaal niet lang online ben.
  • Social media interesseren me veel minder. Ik vind het gewoon niet boeiend meer.
  • Het blijft rustiger in mijn hoofd, zoals ik al ondervond toen ik nog offline was. Het is fijn dat dat gevolg blijft, ook nu ik weer online ben. Ik had schrik dat social media en alle meldingen mij terug gingen overrompelen, maar dat is niet gebeurt.

Quote

Ik denk dat de hierboven opgesomde gevolgen zowat de belangrijkste zijn. Ik geniet echt na van mijn online detox en ik hoop echt dat ik die positieve gevolgen ga blijven ondervinden. En ik hoop dat ik mensen met deze online detox-reeks kan overtuigen om ook de stap te zetten om even offline te gaan. Echt waar, ik heb er geen spijt van en ben zo blij met de verandering die het teweeg bracht. Ga offline, het is daar veel interessanter. En ja, gun ook je hoofd eens wat rust.

 

One thought on “Online detox – aftermath

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s