Recept: lactose- en tarwevrije koekjes

Zonder te willen opscheppen: iedereen is fan van mijn koekjes. Zelfs mijn vriend, die niet graag zoet eet, houdt stiekem van deze koekjes. Een tijdje terug ontdekte ik dat ik lactose- en tarweintolerant ben, dus zocht ik naar een aangepaste versie van mijn aloude recept. En ja, ze zijn nog steeds even lekker.

 

Tarwe- en lactosevrij

Eind januari ontdekte ik dat ik intolerant ben voor tarwe en lactose en nog een paar andere zaken. Het was zowel een domper als een opluchting om dat te horen. Ik was opgelucht omdat ik al lang voelde dat het niet goed zat met mijn lijf en het was erg frustrerend om niet te weten wat er scheelde. Toen ik de diagnose kreeg was ik dus blij, maar al snel botste ik op de moeilijkheden van mijn intoleranties. Er was plots veel dat ik niet meer mocht eten en dat zorgde voor veel frustraties.

Langzaamaan vind ik een beetje de weg in mijn nieuwe dieet, maar ik stuit nog dagelijks op moeilijkheden. Binnenkort schrijf ik over die nieuwe – verplichte – levensstijl een blogpost. Maar, daarom dus het recept voor deze koekjes!

Want door mijn intolerantie aan tarwe valt zowat alle gebak weg, aangezien alles met tarwe gemaakt wordt. Ik begon koekjes al snel te missen (naast de gezonde snacks), dus ben ik in de keuken gestart met zoeken en experimenteren.

En ja, ook deze koekjes zijn met minder suiker! De koekjes zijn erg gemakkelijk én snel te maken. Op een halfuur tijd zijn ze klaar.

Recept:

BENODIGDHEDEN:

  • 125gr Alpro Soya Boter
  • 50gr kristalsuiker
  • 200gr speltbloem (voor mensen met een glutenintolerantie: havermeel)
  • 1 ei (ik gebruik enkel het eiwit – intolerantie)
  • een snufje zout

Verwarm de oven op 180°.

Doe de suiker en de boter in een kom en meng goed. Zeef de bloem en voeg die toe aan het mengsel, samen met het zout. Voeg ook het ei toe en start met roeren (ik doe dat met een vork). Als het deeg steviger wordt kan je overnemen met je handen. Maak bolletjes van het deeg en duw ze plat – ongeveer 1cm hoog – op een ovenschaal met bakpapier. Je kan zelf de grootte van de koekjes bepalen.

Als je grote koekjes maakt, dan heb je ongeveer 9 koekjes. Als je ze kleiner maakt kom je gemakkelijk aan 12 en meer.

Stop de koekjes 10 à 12 minuten in de oven.

Smakelijk!

 

TIP: zelf bak ik ze in het weekend en dan heb ik nog koekjes over voor de rest van de week. Zo kan ik er elke dag eentje meenemen als tussendoortje. Je kan ze bewaren in een afgesloten doosje. Let wel op dat je ze pas in de doos stopt als ze afgekoeld zijn, want anders worden ze zacht (waterdamp).

Niet de meest gezonde snack, maar minstens even ongezond als een koek uit de winkel. (En volgens mij zelfs gezonder, want er is weinig suiker aan toegevoegd en het is zonder bewaarmiddelen).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s