Paaldansen

Paaldansen, naast het joggen in de week, is mijn sport. Mensen zijn altijd verbaasd als ik dat vertel en er wordt meer wel dan niet gelachen. Sexy strippers in hun hoofd en soms verwoorden ze dat ook. Maar paaldansen is een sport en niet zo eenvoudig ook. I love it. 

IMG_2072

Er zijn zoveel vooroordelen over paaldansen en dat vind ik zo jammer. Momenteel beoefen ik deze sport al anderhalf jaar en ik ga er alleen maar meer van houden. Ik moet de trein en de tram nemen naar mijn paaldansles en ben zeker een uur onderweg (enkel). Maar, ik heb het er voor over omdat ik het zo graag doe. Daarom wil ik er een beetje meer over vertellen.

Ik ben er trots op dat ik paaldans.

 

Wat?

Paaldansen is een intensieve en uitdagende sport die niet voor iedereen is weggelegd. De lessen die ik volg duren altijd anderhalf uur, waarbij het eerste halfuur bestaat uit de opwarming. Het is ontzettend belangrijk dat je opgewarmd bent omdat paaldansen veel vraagt van je spieren. Verwacht je na je eerste lessen maar aan spierpijn over heel je lichaam. Ik beloof je dat je ‘nieuwe’ spieren ontdekt.

Daarnaast moet je ook wel tegen pijn kunnen. Want aan de paal blijf je niet alleen hangen door pure spierkracht. Ook je huid speelt een belangrijke rol. Ja, er is een reden voor de weinige kledij die je draagt. Je hebt je huid nodig. En geloof me, dat is het meest pijnlijke aspect. Ik sta altijd vol rode en blauwe plekken na een les. No pain, no gain kan je letterlijk nemen bij het paaldansen. Maar geen zorgen, na een tijdje gaat het wennen. Maar net als de pijn van de ene positie doenbaar wordt, leer je alweer iets nieuws waarbij je afziet.

En nee, in het begin is het nog niet zo sexy, integendeel. Het is zweterig en stuntelig. Maar het gevoel wanneer je een nieuwe draai of positie onder de knie hebt is heerlijk. Dan ben je echt trots. En al snel ga je ontdekken dat je gespierder wordt.

Paaldansen

Voor wie?

Voor iedereen die het niet erg vindt om een beetje pijn te lijden. Zelf vind ik het veel gelijkenissen hebben met turnen. Het is een intense spiertraining en het is vrij acrobatisch.

Ondanks het feit dat het paaldansen is, komt er in het begin nog weinig dans aan te pas. Het duurt even voor je de vele posities onder de knie hebt en het duurt nog langer om ze vlot in elkaar te laten overlopen. Ook vraagt het een heel goede conditie om een choreografie uit te voeren.

Wel moet je geen schrik hebben dat je niet gespierd genoeg gaat zijn. In de beginnerslessen wordt er langzaam opgebouwd en die spieren komen er uiteindelijk vanzelf.

IMG_1702

Benodigdheden

Je hebt niet veel nodig om te gaan paaldansen:

  • Een kort shortje (zie dat je het kan opstropen, dus best geen losse short)
  • Een gewoon topje
  • Sportbeha
    Je draagt best een goede sportbeha onder je topje omdat je vaak ondersteboven hangt. Een sportbeha zit veel beter en is toch wel noodzakelijk. Ook heb je soms de huid aan je heupen en buik nodig en dan is het handiger als je je topje kan uitdoen.
  • Een klein handdoekje (om de paal af en toe af te vegen)

BELANGRIJK: gebruik de dag dat je wil paaldansen géén bodylotion of iets in die aard, want dan blijf je niet hangen.

IMG_1616

Waar?

Als je graag wil paaldansen kan je gewoon best eens googlen naar een school in de buurt. Zelf volgde ik al les in Mechelen en Gent en ik ben van allebei enorm tevreden. De enige reden dat ik veranderde was omdat ik niet meer op kot zat in Mechelen en het dan te ver werd om naartoe te gaan.

Wil je meer lezen? Een redactrice van HLN testte het paaldansen uit. Haar ervaring deelde ze hier.

IMG_1848

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s