Verplicht: een nieuwe levensstijl (update)

Ik ben graag bezig met (gezond) eten. In augustus 2016 ging ik de uitdaging aan om in één maand mijn levensstijl aan te passen door meer te gaan bewegen en beter te gaan eten. Dat is me vrij goed gelukt en het was ook leuk om te doen. Alleen ben ik sinds kort ook verplicht om mijn levensstijl aan te passen… door intoleranties.

 

Intoleranties

Ik had al heel erg lang last van maag- en darmproblemen (wat me ook stimuleerde om gezonder te leven), maar ik kon de oorzaak maar niet vinden. Ook de dokter begreep niet wat er aan de hand was en gaf me de sticker van ‘prikkelbare darm’. Maar ik voelde dat dat niet klopte. Ik geloof echt dat je zelf goed voelt aan je lichaam dat er iets mis is en ook al wist ik zelf niet wat het was, ik had het idee dat het prikkelbare darm syndroom niet de juiste diagnose was.

Na lang verder zoeken naar wat er scheelde, ontdekte ik dat ik intolerant was aan een heleboel zaken. De belangrijkste:

  • Lactose en melkeiwitten
  • Tarwe
  • Gerst en gerstemalt
  • Eigeel
  • Fructose

Dat is best een lange lijst, die heel wat aanpassingen eiste in mijn manier van leven. Daarnaast werd me aangeraden om de komende zes maanden geen alcohol te drinken, omdat mijn lichaam en vooral dan mijn lever het erg zwaar had door mijn verkeerde manier van eten.

4764724998_21d90eaebb_b
(c) Sleepy Claus

Nieuwe manier van eten

De diagnose van een intolerantie is vooral heel heftig omdat er plots heel veel dingen wegvallen van je dagelijkse, normale dieet. Gelukkig had de dokter gezegd dat ik best ook niet van de ene op de andere dag anders mocht eten omdat dat misschien te bruut zou zijn voor mijn lichaam. Hij raadde me aan om langzaam, binnen twee weken, alle producten die ik niet kon verdragen te schrappen. Dat gaf me tijd om op zoek te gaan naar vervangproducten en om te onderzoeken welke producten ik niet meer mocht eten.

De moeilijkste intolerantie is eigenlijk tarwe, wat ervoor zorgt dat ik geen brood, gebak, koeken of pasta meer kan eten. En dat maakte toch een belangrijk deel uit van wat ik dagelijks at. En ja, ik ben ook een zoetebek, dus dat was toch ook pijnlijk. Een voordeel is wel dat ik niet glutenintolerant ben, waardoor ik wel nog spelt kan eten en dat is qua smaak en textuur vrij goed vergelijkbaar met tarwe.

Natuurlijk zijn de andere intoleranties ook lastig. Zo kan ik eigenlijk geen sauzen of vinaigrettes meer eten, omdat daar altijd wel iets in zit dat ik niet mag eten. En ook boter is een lastige, vooral als ik ga eten. Ik moet echt vragen of ze mijn vlees met olijfolie kunnen bakken voor mij. Gelukkig zijn de restaurants waar ik tot nu toe ging altijd begripvol geweest.

opgeblazen-gevoel-glutenintolerant

Hallo! Waar kan ik eten?

Ondertussen is de diagnose zo’n 2, 5 maand geleden gesteld en mijn levensstijl is er al helemaal aan aangepast, maar het blijft moeilijk. Het vergt enorm veel voorbereiding en ik moet echt vooruit denken, want snel ergens iets kopen is geen optie meer. In een broodjeszaak of bij de bakker kan ik niet terecht, dus snel een smosje halen zit er niet meer in.

Ook op een gewoon restaurant is het niet zo eenvoudig, maar een gewoon gerecht met vlees, groenten en aardappelen is wel haalbaar om te eten. Al mag ik dan niet vergeten vragen om olijfolie i.p.v. boter te gebruiken en om geen saus of vinaigrette toe te voegen, zoals ik hierboven al zei.

Btw, ik sta trouwens een stuk meer in de keuken om zelf dingen te maken die ik mis. Koekjes, cake, brood, rijstpap, etc.

tegen-een-opgeblazen-gevoel-in-de-buik
http://www.avogel.be

Verkeerd eten

En ja, momenteel komt het – tot mijn spijt – toch af en toe voor dat ik zonder dat ik het besef toch iets verkeerd eet. Doordat ik plots op zoveel moet letten maak ik toch fouten en ook de mensen om mij heen maken fouten. Vaak uit gewoonte, zoals een beetje boter aan het water van de aardappelen toevoegen. Maar ondertussen leert iedereen in mijn omgeving wel wat kan en wat niet en waar ze op moeten letten.

Er zijn ook veel producten waar je niet van zou verwachten dat een bepaald ingrediënt er in zit. Zo zit er in soyasaus bijvoorbeeld standaard tarwe en dat had ik in het begin niet door. Maar soms heb ik ook gewoon last en weet ik niet waar ik iets verkeerd gegeten heb.

 

Gemis

Oh, het gemis! Ik mis zoveel dingen die ik niet meer mag eten nu. Maar wat ik uiteindelijk het lastigste vind is dat mijn keuzes altijd zo beperkt worden en dat ik altijd moet nadenken voor ik iets eet. Ik kan niet snel zeggen, kom, we gaan iets halen, want de kans is groot dat ik niets mag eten.

De opties voor iemand die gluten- en lactose-intolerant is zijn nog altijd heel beperkt in België. Dat begint langzaam te veranderen, maar voor mij – en ik vermoed alle mensen met gelijkaardige intoleranties – veel te traag.

 

(Food) Update

Waarom deze update? Vanaf nu gaan de recepten die ik op mijn blog post aangepast zijn aan mijn manier van eten en ik hoop dat ik zo veel mensen met gelijkaardige intoleranties ook kan helpen en inspireren. Ik ben blij dat er al zoveel blogs bestaan die gluten- en lactosevrije recepten delen, maar vaak zijn de ingrediënten niet altijd even gemakkelijk te vinden in de gewone supermarkt. Ik ga echt op zoek naar recepten met zo eenvoudig mogelijke ingrediënten. 

Interactie

Ik wil graag mijn zoektocht delen en ik hoop dat mensen die dit lezen en al ervaring hebben dat ook met mij willen doen. Zo is het altijd tof om leuke en nieuwe restaurants te ontdekken waar ik meer dan één of twee dingen op de kaart mag eten. En om inspirerende blogs te vinden die me doen beseffen dat er ook veel is dat ik wél mag eten.

En ik ben zelf enorm veel geholpen door een vriendin die al een tijdje wist dat ze intoleranties had en zij heeft alles voor mij wel gemakkelijker gemaakt, dus ik hoop dat ik dat ook kan doen voor sommigen. En ja, sorry, maar af en toe verschijnt hier waarschijnlijk wel nog is een blogpost over.

Initiatief

En doordat ik mezelf zo beperkt voel in mijn keuze om te eten begin ik steeds meer te denken dat ik zelf dat gat in de markt misschien moet gaan vullen. Dus wie weet…

 

IMG_1826

 

Aan mijn lieve ouders, vrienden en mijn fantastisch lief, dankjulliewel om zo mee te zoeken en om zoveel rekening met mij te houden. 

Liefs,

Elise

 

 

 

 

One thought on “Verplicht: een nieuwe levensstijl (update)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s