IJSLAND the basic facts

IJsland, ook wel het land van ijs en vuur genoemd, is een prachtig land dat tegenwoordig een erg populaire reisbestemming is. Niet moeilijk, want de natuur op het eiland is adembenemend en uniek. Hier de basic facts over IJsland.

Pt. III (1)
Reykjavik

HOOFDSTAD:
Reykjavik
In Reykjavik wonen ongeveer 121.490 mensen, een groot deel van de IJslandse bevolking dus.

INWONERS:
335.878
3,3 inwoners per km²   (ter vergelijking: België heeft 373,7 inwoners per km²)

TAAL:
IJslands

MUNTEENHEID:
IJslandse Kroon

Pt. III (9)
De IJslandse munten
WHAT ELSE?

TALEN:
Doordat IJslands enkel in IJsland gesproken wordt, zijn de IJslanders heel goed in alle talen. Ze spreken bijna allemaal Engels, dat krijgen ze op school aangeleerd vanaf hun 8 jaar. Verder krijgen ze ook nog de keuze of ze Frans, Duits of Spaans willen bijleren en hun tweede taal is Deens.

SCHAPEN:
Als er een dier is dat je veel zal zien in IJsland, dan is het het schaap. Ze lopen overal rond en vaak staan ze zelfs op de weg. Het is heel tof om al die schapen te zien, maar voorzichtig rijden dus!

Pt. III (7)

WATER:
Het water in IJsland is ongelofelijk zuiver omdat het bijna allemaal van hun gletsjers komt. Koop maar is een fles water in IJsland en je zal zien dat er niets anders in zit dan puur water. Bij ons is er altijd een rest. Maar eigenlijk hoef je geen flessen water te kopen in IJsland omdat daardoor ook al het kraanwater perfect drinkbaar is. En oh, van de meeste rivieren mag je ook drinken, maar check het toch altijd maar! Zelf dronk ik van smeltwater van tientallen jaren oud omdat het zolang bewaard gebleven is in de gletsjer.

TOERISME:
IJsland is op korte tijd heel populair geworden en heeft het moeilijk met de grote hoeveelheid toeristen. Om het in cijfers te zeggen: er komen jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen toeristen het land bezoeken. Vergelijk dat met het bevolkingsaantal en je kan de impact al raden.

De natuur is hard en onvergeeflijk, dus denk alsjeblieft na voor je iets onderneemt. Als je hikes wil doen, bereid je dan goed voor en lees alle informatie. Als je de avonturier wil uithangen, denk dan na voor je iets doet. Voorbereiding is key. IJsland heeft een reddingsteam dat draait op vrijwilligerswerk en vrije donaties. Maar tegenwoordig zijn er veel toeristen die – meestal door stommiteiten of slechte voorbereiding – in de problemen belanden en dan moet het reddingsteam daarvoor afkomen. Dat is niet de bedoeling. Het is belangrijk dat je weet waar je aan begint.

IMG_20170715_160927

NATUUR:
De grootste aantrekkingskracht van IJsland is zijn prachtige, robuuste natuur, die amper aangetast is door de mens. Een unicum in deze wereld waar wij mensen alle plekken veroveren en inpalmen. Jammer genoeg heeft het toerisme een negatief effect op de IJslandse natuurpracht doordat ze vaak de regels niet volgen. IJsland probeert met behulp van borden duidelijk te maken wat kan en niet kan. Zo is het niet de bedoeling dat je van de vastgelegde paden gaat, omdat vele voetstappen de flora aantasten.

De bescherming van de natuur is ook de reden van het afschaffen van het wildkamperen. Toen het aantal toeristen kleiner was, mocht je je tent of camper zetten waar je maar wou, maar nu is dat niet meer toegelaten. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom dat niet mag, want als al die toeristen overal zomaar zouden gaan kamperen, dan zou het onaangetaste landschap zo onaangetast niet meer zijn.

Ik heb op mijn reis zelf gemerkt hoeveel impact zoiets heeft en hoeveel mensen er hun voeten aan vegen. Alsjeblieft, laat ons respectvol zijn voor de natuur.

DSC_0553

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s