Roadtrip Iceland – Pt. I

IJsland is een land dat al een tijdje op mijn bucketlist staat en dit jaar besloten mijn vriend en ik er eindelijk voor te gaan. Op 8 juli startte onze roadtrip van 2 weken doorheen de overweldigende natuurpracht van het land van vuur en ijs. 

PS: verwacht je aan veel foto’s!

DSC_0820
Een van de vele prachtige landschappen op onze route.

DAG 1 – AANKOMST

We kwamen toe in Keflavik in de namiddag en onze eerste stop was het autohuurbedrijf (wij kozen voor Lotus car rentals). IJsland is een duur land (daarover meer) en omdat we de kosten zoveel mogelijk wilden beperkten, hadden we gekozen voor de meest goedkope auto.

Het autootje dat we kregen was een oud, rood Hyundai i10-model met al zo’n 179880km op de teller. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet gerust in was maar – hoewel het wat moeite had met sommige hellingen – het heeft ons goed en trouw gediend. Hoeveel km we uiteindelijk gereden hebben? Dat kan je lezen in mijn volgende blogpost, dag 14.

DSC_0533

Op de planning stond een namiddagje Reykjavik gepland, maar achteraf gezien was dat niet zo’n goed idee. Na het ophalen van de auto kwamen we veel later in Reykjavik toe dan gepland en eigenlijk waren we veel te moe om nog veel te doen. We deden boodschappen in de Bonus (goedkoopste supermarkt in IJsland) en vertrokken daarna naar onze camping in Grindavik*.

 

DAG 2 – GOLDEN CIRCLE

Thingvellir

Onze eerste nacht verliep erg goed. We kregen onze tent goed opgezet en hebben goed geslapen, ondanks het feit dat er veel wind was en dat het niet donker wordt in juli in IJsland (handig om weten). Vandaag stond de Golden Circle op de planning en stop 1 was Thingvellir National Park, een park dat vooral gekend staat voor de breuklijn tussen het Euraziatische en Amerikaanse continent. Hoewel het mooi en interessant was, was er niet zoveel bijzonder te zien. We stopten bij Silfra (een glacier lagoon boven de breuklijn) om een kijkje te nemen, want op onze laatste dag zouden we daar gaan snorkelen!

DSC_0456

Gullfoss

De tweede stop was de Gullfoss waterval en daar maakten we voor het eerst kennis met de kracht & pracht van de IJslandse natuur. Gullfoss is een prachtige waterval, de eerste van velen de nog zouden volgen.

 

Geysir

Onze voorlaatste stop was Geysir, de bekende geiser die de tweede grootste ter wereld zou zijn. Maar… die geiser barst eigenlijk maar heel weinig uit. Gelukkig waren er ook kleinere geisers die erg tof waren om te zien, maar voor mij was deze stop een tegenvaller. Maar dat komt misschien omdat ik in Yellowstone ook heel wat geisers gezien heb.

 

Kerid

De laatste stop van de dag was Kerid, een explosiekrater gevuld met water. Om deze te zien moest je 400 kronen betalen (p.p.), maar het was wel heel mooi. Je kan de hele krater rondwandelen en je kan ook naar beneden, tot aan het water. Wij deden beiden. Daarna was het tijd om naar onze volgende camping te gaan, Langbrok.

DSC_0564

DAG 3 – Seljalandsfoss & Skogafoss

Seljalandsfoss

Laat me je vertellen dat IJsland echt het land van de watervallen is. Er zijn er zovelen en de ene is nog mooier dan de andere en ze zijn allemaal zo verschillend! Dus verwacht je aan nog veel watervallen in dit reisverslag. Seljalandsfoss is bijzonder omdat je hier achter de waterval kan wandelen, wat een unieke ervaring is. Neem zeker je regenjas mee, want ik verzeker je: je wordt nat.

Een aanrader in het algemeen: kijk verder dan de toeristische attracties in IJsland. En daarmee bedoel ik dat je ook naar de omgeving moet kijken. Wij ontdekten veel mooie dingen rondom de grote attracties die in elke reisgids staan en dat maakt alles nog zoveel bijzonder. Wij wilden ook een beetje avontuur toevoegen aan de reis en zoiets helpt. Bij Seljalandsfoss loopt er een pad dat je kan volgen tot aan een inham naar een andere, verborgen waterval. Je kan in de spleet kruipen en dan kom je aan een waterval in een grot, wat ook weer een toffe ervaring is! Vlak naast die grot kan je ook een korte, steile klim doen die je tot de top van die waterval brengt. Naast Seljalandsfoss is de waterval klein, maar ik vond ze zeker bijzonder. En oh ja: amper toeristen hier.

 

Skogafoss

Skogafoss is alweer een mooie waterval die zeker het bezoeken waard is. Je kan de waterval van beneden bewonderen, maar met een trap kan je helemaal tot vanboven klimmen. Wat mij echter het meeste bijbleef was de wandeling die we na Skogafoss maakten. Achter de waterval (vanboven) begint namelijk de tweedaagse wandeltocht richting Thorsmork (waar ook de Laugagevur hike eindigt).

DSC_0634

Wij kenden de tocht niet en begonnen het pad te volgen om te zien waar we zouden uitkomen. Na twee uur te hebben gestapt vroegen we ons af hoe het zat (je moet altijd de terugtocht bij je hike rekenen) en toen pas beseften we dat we begonnen waren aan een hike van 24km. Maar o zo blij dat we aan die hike begonnen zijn! Het was een prachtige wandeling en met elke stap zagen we nieuwe overweldigende dingen. Ook al heb je geen tijd voor de hele hike, doe zeker de eerste 3km, een aanrader! Wij hebben 3,5km van de route afgelegd omdat we dan moesten terugkeren (het werd laat). In totaal wandelden we dus 7km en wij deden daar 3u over. Dat kan sowieso veel korter, maar wij zijn veel gestopt voor foto’s en gewoon om even het landschap in ons op te nemen.

DSC_0718

DSC_0685

 

DSC_0798

Note: Wij keren sowieso terug naar IJsland om de hike van Landmannalaugar tot aan Skogafoss te doen (een hike van 6 dagen).

Vik

We eindigden dag 3 in Vik, op de camping van Vik i Myrdal. Normaal gingen we het bekende strand nog bezoeken, maar door de hike was het al veel te laat geworden.

 

DAG 4 – zwarte stranden, een canyon en ziek zijn

Dag vier begon minder goed. Ik was op de avond van dag drie al niet zo goed, maar nu werd ik wakker met de griep. Als er iets erg is op reis, dan is het ziek zijn – zeker als het een actieve reis is.

Het zwarte strand van Vik

We begonnen de dag met het zwarte strand van Vik, waar je indrukwekkende basaltzuilen en ruwe rotsformaties vindt. Het is ook de ideale plek om papegaaiduikers te zien!

DSC_0860

DSC_0835

Fjadrargljufur Canyon

Tegen dat we hier aankwamen, voelde ik me echt slecht. Maar, zo koppig als ik ben, wou ik wel de tocht langs de Canyon doen. Het is echt een heel korte tocht, maar voor mij was het op dat moment doodgaan, ik had geen kracht. De Canyon zelf was mooi, maar we waren toch teleurgesteld omdat we meer hadden verwacht. Fjadrarglufur ziet er letterlijk uit zoals op de foto’s. Dat wil zeggen dat het echt mooi is, maar ook dat het niet meer is – normaal is het zien van iets in het echt indrukwekkender en dat hadden wij hier niet, maar dat is onze mening.

Systrafoss

Onderweg stopten we nog aan Systrafoss, wat op onze weg naar de camping was. Zoals de naam misschien al verteld (foss = waterval), was het nog een waterval. Je kon langs de waterval omhoog klimmen om dan bovenop een berg een meer te zien, Systravatn. Hoewel het een fijne activiteit was, vonden we het beiden niet echt de moeite. Dit is een stop die tof is als tussendoortje, maar als zeker geen must-do.

Ziek kamperen

‘s Avonds toen we aankwamen op de camping (Skaftafell) was ik echt doodop. Een kleine ode aan mijn vriend, want hij heeft echt goed voor mij gezorgd deze reis. Hij heeft de tent alleen opgezet en heeft alleen de afwas gedaan, zodat ik gewoon in de tent kon kruipen, iets kon eten en kon gaan slapen.

Over de camping: Skaftafell is best duur (en je moet apart betalen voor elektriciteit en douches) en niet de beste camping. Maar eigenlijk moet bijna elke kampeerder hier overnachten, omdat er verder echt niets, maar dan ook niets in de buurt is.

IJsland (1).jpg

 

DAG 5 – dayhike in Skaftafell National Park

Skaftafellsheidi loop

Eindelijk, een lange hike! We keken echt uit naar een serieuzere trektocht en de Skaftafellsheidi loop is een mooie hike van zo’n 15,5 km. Er werd gezegd dat je de hike op zo’n 6 à 7 uur kan uitdoen. Opmerking: ik was nog niet helemaal beter. De lange nacht slaap had me deugd gedaan en ik merkte dat ik de griep verslagen had, maar iedereen weet dat je energie- en krachtniveau niet al te hoog ligt na een dag ziek zijn.

We besloten samen te vertrekken omdat de hike van 15,5 km (S3) samen start met een iets kortere hike de S6. Ik zou kijken hoe het gaat en als het niet zo goed ging, dan ging ik die hike doen, die maar 7,4km was. Tot mijn verbazing ging het supergoed en toen we na de Svartifoss waterval aan het begin van route S3 kwamen, besloot ik om ervoor te gaan. Maar… wat we toen niet beseften, is dat we eigenlijk nog maar een M-route van beide hikes gedaan hadden omdat we de verkeerde kant gestart waren (het zijn loops, dus het begin en eindpunt valt ongeveer samen). Een M-route is een hele gemakkelijke route en een S-route is een uitdagende route.

Om het kort te houden: ik heb afgezien. Het ging vrij goed, tot we aan een relatief steile beklimming kwamen en ik om de zoveel tijd moest stoppen om op adem te komen. Ik had eigenlijk echt niet genoeg energie voor zo’n klim. Maar – once again – koppig als ik ben, besloot ik verder te zetten, we deden de hike gewoon op mijn tempo. Gelukkig ging het eenmaal aan de top weer gemakkelijker omdat het meer even werd en daarna de daling begon. Uiteindelijk deden we de hike op 6,5 uur dus mijn conditie is ook ziek zijnde best oké!

De hike zelf is trouwens écht een aanrader! Bovenaan de hike heb je een onbeschrijfbaar mooi uitzicht op de Skaftafellsjökull gletsjer en dat is adembenemend. Wij deden de hike trouwens in de verkeerde volgorde, maar persoonlijk vond ik het een betere volgorde. Koop trouwens zeker een plannetje van de hiking routes van het park. Je kan het vinden voor 350 kronen in het informatiecentrum. Het is echt heel handig.

Dus, als je op zoek bent naar een daghike: de Skaftafellsheidiloop is een topper!

DSC_1066

 

In Roadtrip IJsland Pt. II ga ik het hebben over dag 6 tot 10. Ik was van plan om per week (7 dagen) te bloggen, maar dan zouden de posts wel heel lang worden!

Als je vragen hebt: stel ze!

 

 

* Wij maakten gebruik van de Camping Card in IJsland – meer informatie daarover bij mijn blogpost ‘Tips voor een roadtrip in IJsland’ (moet momenteel nog verschijnen). 

Voor de avonturiers onder ons die lachen bij de gedachte aan een camping en gewoon willen wildkamperen: dat mag niet meer, tenzij je toestemming vraagt aan landeigenaars. Omdat er zoveel toeristen zijn in IJsland is het verboden om wild te kamperen door de grote invloed op de natuur. Wij vonden dat voor ons vertrek en zeker na ons vertrek een heel logische en goede regel, die we belangrijk vinden om te respecteren. De IJslandse natuur lijdt onder het massatoerisme. Maar daarover meer in een andere blogpost over IJsland.

3 thoughts on “Roadtrip Iceland – Pt. I

  1. Hoi Elise, mijn vriend en ik vertrekken in september ook naar Ijsland. We zijn met z’n twee, gaan een auto huren en ook kamperen zoals jullie. We hebben je blogposts gelezen en tijdens het plannen hebben we al heel wat gehad aan je tips, dankjewel daarvoor. Hopelijk heb je nog wat (non-toeristische 😉 ) aanraders voor ons in je volgende post. PS. Wat hebben jullie gedaan als avondmaal? Steeds op de camping/onderweg of ook eens lokaal gaan eten? En wat is er zoal beschikbaar qua accomodatie op de camping, om eventueel te koken?

    Alvast bedankt
    groetjes!!

    1. Heej! Leuk om te horen dat jullie iets aan mijn posts hebben! IJsland is echt prachtig en jullie gaan dan ook het noorderlicht kunnen zien! Daarvoor waren wij jammer genoeg wat te vroeg! En wel, wij hebben bij het autohuurbedrijf ook een gasvuurtje gehuurd zodat we zelf konden koken. We maakten die keuze vooral omdat we zo low-budget mogelijk wilden reizen. Onderweg eten is denk ik ook wel mogelijk, maar daar heb ik minder op gelet, dus daar kan ik niet zoveel helpen :/ En reizen jullie ook met de camping card, of…? De accomodatie verschilt heel erg van camping tot camping – we hadden echt heel goede campings, waar er een keukentje was en etc. Maar er waren ook campings waar er enkel toiletten waren en kranen voor de afwas met enkel koud water… Dus een gasvuurtje is wel een aanrader als je zelf wil koken. En wij hebben ook ruwweg uitgestippeld waar we wilden verblijven (al is dat ook regelmatig aangepast aan het moment) en bij de camping card kregen we een boekje met informatie over de camping – al raad ik je aan om het online op te zoeken, want de informatie is niet altijd even duidelijk! Veel plezier met plannen nog!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s