Update (personal)

Het is weer even geleden dat ik nog iets over mezelf vertelde. Ondertussen is er veel gebeurd en veranderd in mijn leven. Het afgelopen jaar was een heftige en emotionele zoektocht naar mezelf, waar ik tegen muren botste en helemaal verloren liep. Ondertussen ben ik weer een beetje op weg.

Stilstaan

Zoals ik in een vorige blogpost vertelde, liep ik het afgelopen jaar verloren en besloot ik om mezelf de tijd te geven om stil te staan en het niet te weten. Afgelopen zomer focuste ik me op mezelf. Dat klinkt egoïstisch, maar ik had het nodig. Het voorbije jaar was moeilijk, maar o zo leerrijk. Ik besefte dat ik al bijna heel mijn leven alleen maar denk met mijn hoofd. En het afgelopen jaar heb ik weer contact gemaakt met mijn lichaam en mijn gevoel. Laat ik je vertellen dat dat erg moeilijk is, als je dat al zolang niet meer gedaan hebt.

Hoofd vs. lichaam

Even verduidelijken: dat wil niet zeggen dat ik door het leven ging als een gevoelloze robot, maar wel dat ik veel keuzes maakte vanuit het rationele. Zo koos ik bijvoorbeeld lang studies en hobby’s ‘in functie van’ – dat is goed voor later, dat is goed voor mijn CV, etc. En ik werd niet altijd gelukkig van de keuzes die ik maakte, ook al leken ze mij het beste. Ik wist niet meer of ik iets wilde omdat het volgens mijn hoofd ‘goed’ was, of dat het iets was dat ik ook echt wilde (met mijn hart – om het cliché te verwoorden).
Ik wil even benadrukken dat dit niet over alles ging in mijn leven. Ik volgde op veel vlakken wel mijn ‘hart’. De relaties die ik aanging en aanga met mensen zijn wel altijd vanuit mijn gevoel zijn ontstaan. Gelukkig. Ik ben nooit alles gaan rationaliseren. Ik kan me niet voorstellen hoe dat zou zijn, al zijn er veel mensen die wel zo leven.

Volgens plan

Ik was niet helemaal blij met mijn leven, ook al had ik alles gedaan volgens ‘plan’. Ik miste iets en dat ben ik gaan zoeken in theater. Ik acteerde al lang en ik beleefde in het spel een vrijheid die ik miste in het dagelijkse leven. Hier ga ik heel kort over zijn, omdat uitbreiden niet belangrijk is. Ik ben een jaar in theater gedoken en heb enorm veel geleerd over mezelf. Theater was wat ik nodig had, op dat moment, maar uiteindelijk besefte ik dat het niet was wat ik nodig heb – of toch niet nu. Het was moeilijk om dat aan mezelf toe te geven, maar uiteindelijk wel een opluchting.

Zomer

Ik besloot in de zomer om een week naar een boeddhistische tempel te gaan, op een jongeren (budget-friendly) retreat, waar de week bestond uit mediteren, yoga en zelfs een hele dag in stilte. Het klinkt heel zweverig, maar voor mij voelde dat net helemaal niet zo aan. Het was heel down-to-earth en je kon doen wat je wilde met wat je kreeg aangereikt. Voor mij was het een mooi moment om stil te staan bij het afgelopen jaar, wat me de kans gaf om alles op een rijtje te zetten en het los te laten.

Nieuwe manier

Het is niet zo dat ik nu plots perfect weet wat ik wil met mijn leven en dat alles opgelost is. Ik weet vaak nog steeds niet zo goed of mijn gevoel of mijn verstand spreekt en het blijft moeilijk om uit te zoeken wat ik wil. Maar ik vertrouw nu wel meer op de impulsen die ik heb. Ook probeer ik regelmatig te mediteren, omdat ik merk dat ik het nodig heb om mijn verstand even uit te zetten. En of het mediteren goed gaat? Helemaal niet! Het lukt me amper om mijn hoofd te legen, maar het is iets dat je moet trainen en ik vind het de moeite om het te proberen.

Mijn leven nu

En wat doe ik nu? Afgelopen zomer ontdekte ik het postgraduaat Digital Storytelling en besloot ik impulsief om mee te doen aan de toelatingsproef. Tijdens mijn reis in IJsland hoorde ik dat ik toegelaten was en dat ik kon beginnen. Ik zit momenteel in mijn derde lesweek en tot nu toe is mijn gevoel nog altijd heel goed. Ik ben terug gepassioneerd en ik heb een heleboel ideeën en plannen. Maar ik probeer het rustig aan te doen. Ik ben het beu om mezelf onder druk te zetten.

Werk werk werk

Naast mijn opleiding werk ik twee dagen in de week als barista, een andere passie van mij (koffie!) en werk ik ook in een ‘healthy food’ bar. Verder onderzoek ik het ondernemerschap en heb ik verschillende plannen in verband met reizen. Ook ben ik aan het sparen voor wat ik al zo lang wil: een wereldreis. Ik hoop over 2 jaar eindelijk te vertrekken, maar, once again: no pressure.

Toekomst en co

Op dit moment ben ik bezig met het verwezenlijken van de dromen die ik nu heb.
Weet ik wat ik wil in de toekomst? Neen, helemaal nog niet. Ik weet wat ik nu wil en dat is goed genoeg. Het grote verschil? Ik probeer niet meer uit te zoeken hoe ik wil dat mijn leven er gaat uitzien. Ik probeer te leven zoals ik nu wil dat mijn leven er uitziet. En dat gaat soms goed en soms minder goed, maar gewoon al proberen doen wat me gelukkig maakt, maakt al veel gelukkiger.

 

One thought on “Update (personal)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s